Hormonální antikoncepce může negativně ovlivnit sportovní výkon

Užíváte antikoncepci, protože na početí a založení rodiny teď zkrátka není prostor? Co když se vám kvůli ní při sportování hůře dýchá? Možné to prý je. Bránit vám však může i při nárůstu svalové hmoty!

Možná jste nadšenou běžkyní, jejímž cílem je zdolání maratonu, proto intenzivně trénujete. Anebo se několikrát týdně dřete v posilovně, kde pracujete na pevných svalech. Jenže ať se snažíte sebevíc, stále jaksi nevidíte žádné zlepšení. Jak to? Prsty v této stagnaci a nulovém posunu mohou mít vaše antikoncepční pilulky (1). Proč podkopávají vaše úsilí?

Růst svalů? Nechte si zdát

Je až k nevíře, že něco tak malého, jako je antikoncepční tabletka, ovlivňuje tolik věcí. A ne, teď zdaleka nejde jen o prevenci nechtěného početí! Třeba nedávná studie (1) zveřejněná v magazínu The Journal of Strength and Conditioning Research prokázala, že konzumace těchto pilulek minimalizuje nárůst svalové hmoty. Je tedy pravidelné posilování úplně k ničemu? Už to tak vypadá. Autoři této studie zjistili, že uživatelky zmíněných prášků mívají výrazně vyšší hladiny stresového hormonu kortizolu a naopak nižší hladiny hormonů, které v růstu svalů hrají zásadní roli. Co dalšího vám při cvičení může hodně překážet?

Omezená kardiovaskulární kapacita

Nejsou to jen silové sportovkyně, jejichž výkon je silně ovlivněn uvedenou ochranou proti početí. I příznivkyně vytrvalostních cvičení mohou mít trochu potíže. Četné výzkumy (2) naznačují, že perorální antikoncepce souvisí s nižším VO2 max, což je množství kyslíku, které během tréninku můžete použít. Obecně platí (3), že čím intenzivnější je váš trénink, tím více kyslíku vaše tělo vyžaduje. Pokud ho nemáte tolik, je jasné, že to naruší intenzitu i efektivitu fyzické aktivity. Dlužno dodat, že antikoncepce může také zamaskovat příznaky přetrénování, které se většinou projevují oslabením či ztrátou menstruačního cyklu – prášky krvácení vyvolají tak jako tak, proto vás v tomhle mohou trochu mystifikovat (4).

Zdroje: (1) www.journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/9000/Oral_Contraceptive_Use_Impairs_Muscle_Gains_in.93987.aspx, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1332263/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1332263/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435910/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat