Sport podporuje zdraví v jakékoliv frekvenci

Nová studie vysvětluje, jak často bychom měli během týdne cvičit: každý den, nebo jen o víkendu? 

Cvičení může být pro naše tělo dobré téměř ve všech směrech. Sport vás nejen udržuje v kondici a kráse, ale je také dobrý pro vaše zdraví. Snižuje riziko chronických onemocnění, kontroluje hladinu inzulinu a cukru v krvi, prospívá kostem, bystří mozek, umožní nám v noci lépe spát. Stručně řečeno – sport může zlepšit a prodloužit náš život. Je pravidelnost opravdu tak důležitá?

Musíte cvičit každý den, abyste zůstali fit?

Nová studie (1) Americké lékařské asociace, publikovaná v červenci 2022 v časopise JAMA Internal Medicine, se zabývala tím, jak každodenní cvičení (nebo tři a více týdně) ovlivňuje míru úmrtnosti ve srovnání s jedním nebo dvěma o víkendu. Výsledek byl překvapivý. Nebyl žádný rozdíl v úmrtnosti mezi lidmi, kteří intenzivně cvičili pouze o víkendech, a těmi, kteří pravidelně cvičili.

Výzkumníci došli k závěru, že 150 minut středně až intenzivní fyzické aktivity týdně je pro tělo dobré – ať už je to trochu každý den nebo intenzivní o víkendu.

Může 10 000 kroků denně nahradit cvičení?

Hranice 10 000 kroků zní sportovně, ale nevznikla úplně z ničeho nic. Věda ví, že toto množství cvičení posiluje zdraví srdce, snižuje riziko mrtvice, zlepšuje kvalitu spánku a zlepšuje náladu i kreativitu. Proto toto doporučuje i WHO (2). Může ale 10 000 kroků denně nahradit trénink?

Podívejme se, kolik kroků „uděláte“ v jiných sportech. Pomalá hodinová jízda na kole je asi 7 500 kroků, průměrný rychlý běh za 60 minut je asi 12 500. Pohodovým plaváním se dostanete asi na 6 tisíc. Jak je vidět, 10 000 kroků je docela dobrý trénink (3).

Úspěšně absolvovaný sportovní trénink – jakýkoliv si nakonec vyberete – uvolní spoustu adrenalinu a pocitů štěstí, a navíc posílí svaly. Pokud chcete zhubnout trvale (a na správných místech), sportovnímu programu se zkrátka nevyhnete.

Zdroj: (1) www.jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2794174?resultClick=1, (2) www.inverse.com/mind-body/where-did-10000-steps-come-from, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5488109/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat