Ideální masáže pro úlevu od bolesti zad

Máte těžký týden a ke všemu vás neskutečně bolí záda. Chcete si dopřát masáž, která vás postaví zase na nohy? Je třeba vybrat si tu správnou. Zalíbí se vám švédská, thajská nebo shiatsu?

Pokud jde o masáže, některé věci jsou jasně dané a nesporné. Většina lidí ví, že tato procedura může posloužit k úlevě od stresu, prevenci depresí, uvolnění napjatých svalů, posílení krevního oběhu, zkvalitnění spánku i navození hormonální rovnováhy. Ovšem pozor – není masáž jako masáž. Pokud vás bolí záda, vaše utrpení nezmírní každá. Která však zaručeně ano?

Švédská masáž

Bolí vás v kříži, nebo mezi lopatkami, což začíná být doslova nesnesitelné? Až vyrazíte k masérovi, vyžadujte švédský styl. Ten vám udělá dobře! Zaměřen je totiž na uvolnění svalů pomocí zvláštní kombinace dlouhých plynulých tahů a hnětení měkkých tkání. I jistá studie (1) z roku 2017 prokázala, že tato technika je zvláště užitečná pro jedince, kteří trpí bolestmi zejména v dolní části zad. Navíc povzbuzuje krevní cirkulaci a odstraňuje ztuhlost.

Thajská masáž

Libo trochu cizokrajné exotiky? Může být. Navštivte salon, kde provozují thajské masáže. Tato procedura si hezky posvítí na akupunkturní body a meridiánové linie. Terapeut, který ji vykonává, vás také prostřednictvím jedinečných pozic protáhne od hlavy až k patě. Tento postup, známý i pro zlepšení pohyblivosti a flexibility, je prý nejlepší pro ty, kteří trpí chronickými bolestmi, stejně jako pro osoby s permanentní únavou (2).

Shiatsu masáž

Tato masážní metoda pochází z Japonska a má hodně dlouhou tradici. Jejím základem je používání prstů, palců a dlaní k vyvíjení tlaku na různé oblasti těla. Dle jejích zastánců má velice příznivý vliv na usnadnění toku energie, zatímco navozuje psychickou i fyzickou harmonii. Z četných studií vyplývá, že shiatsu kromě toho, že tlumí bolesti zad, řeší i problémy se špatným držením těla a ulevuje kloubům. Užitečná však bývá i při nespavosti. Je tohle pro vás to pravé? Tak se nechte zrelaxovat a „napravit“ co nejdřív, ať jste jako rybičky.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28659510/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5495387/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3200172/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat