Obézní muži mají méně kvalitní spermie

25.08.2022 | Zdraví

Obézní muži mají spermie nižší kvality. Jaké jsou za tím důvody a co by měli udělat jako první, pokud se chtějí stát rodičem?

Nadváha a zejména obezita snižuje téměř každý aspekt zdraví, a to od respiračních funkcí až po paměť a náladu. Zvyšuje riziko několika vysilujících a smrtelných chorob, včetně cukrovek, srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny (1). A hodně „mluví“ i do reprodukčního zdraví, což nedávno potvrdili věci ze skotské Aberdeenské univerzity. Ti provedli podrobnou studii (2) o vlivu obezity na kvalitu spermií a s tím související neplodnost.

Pneumatika kolem pasu jako špatné znamení

Studie (2) se zúčastnilo více než 2 000 mužů, jejichž partnerky měly potíže s početím. Dobrovolníci byli rozděleni do čtyř skupin podle indexu tělesné hmotnosti. Výzkumníci také vzali v úvahu další faktory, které ovlivňují plodnost, jako je kouření, vysoká konzumace alkoholu a věk.

Výsledky byly následující: Muži s normálním indexem tělesné hmotnosti měli lepší kvalitu spermií než ti, jejichž index tělesné hmotnosti byl nadprůměrný. Koncentrace spermií zůstala ve všech skupinách nezměněna. Podle této studie jsou obézní muži méně plodní konkrétně kvůli rozdílné hladině hormonů, přehřívání varlat způsobeným nadměrným tukem v dané oblasti a poškození DNA spermií. Z toho vyplývá, že ženy, které touží po miminku, by se měly pokusit domluvit svým partnerům a přivést je na cestu hubnutí.

Chceš být otcem? Začni jinak jíst a sportovat!

Doktor Gniyath Shayeb, který výzkum vedl, se domnívá, že obézní muži by se skutečně měli nejprve pokusit dosáhnout ideální tělesné hmotnosti vhodnou stravou a cvičením a teprve poté se snažit o potomky. Tento lékař je přesvědčen, že osvojení si zásad zdravého životního stylu, vyvážené stravy a pravidelného pohybu v naprosté většině případů vede k normálnímu indexu tělesné hmotnosti a tím i lepší plodnosti (2).

Základem je mít větší kalorický výdej než příjem. K nejlepším sportům, které přispívají k redukci hmotnosti, patří parkur (spálené kalorie za hodinu – 600–900), box (spálené kalorie za hodinu – 800), sprint (spálené kalorie za hodinu – 614–733), cyklistika (spálené kalorie za hodinu – 450–750), raketové sporty, včetně tenisu, badmintonu, raketbalu (spálené kalorie za hodinu – 435–652) (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459357/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1472648311004743, (3) www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/calories-burned-in-30-minutes-for-people-of-three-different-weights






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat