Esenciální oleje pro urychlení metabolismu

15.09.2022 | Zdraví

Esenciální oleje se používají po tisíce let. Chcete zrychlit svůj metabolismus a shodit pár nechtěných kil? Pak si přivoňte ke grepu či skořici!

Esenciální oleje patří mezi přirozeně se vyskytující sloučeniny nalezené a extrahované z kořenů, kůry, stonků, semen, květů a dalších částí rostliny. Krásně voní, ale mají i svoji léčebnou stránku (1).

Předpokládá se, že aromaterapie stimuluje části mozku, amygdalu a hippocampus, což může pozitivně ovlivnit fyzický, emocionální a duševní stav lidí i zvířat. Pokud bojujete s emočním přejídáním, únavou, touhou po cukru, depresí, úzkostí, zácpou a pomalým metabolismem, můžete se na malé voňavé flakonky spolehnout (2). Které patří k těm nejúčinnějším?

Máta peprná

Svěží máta potlačuje hlad a chuť k jídlu, takže díky ní přijmete méně kalorií, což může vést ke snížení hmotnosti a lepšímu celkovému zdraví. Máta také pomáhá při nadýmání a špatném trávení. Jako bonus navíc pročišťuje mysl a povzbuzuje. Výkonný parťák do práce!

Skořice

Kremrole, dorty, bonbóny, sušenky, lízátka… Dohání vás chutě na sladké? Pak není nic snazšího, než si do difuzéru nakapat „tekutou“ skořici. Nebo ji v malém množství přidejte do sklenice vody a vypijte.

Grapefruit

Je známo, že grapefruitový olej při vdechování nebo místní aplikaci snižuje chutě a hlad, což z něj dělá skvělý nástroj pro rychlé a zdravé hubnutí. Sluší se však uvést, že v žádném případě nebrání vstřebávání tuků. V jeho moci není ani to, aby organismus nezadržoval nadbytečné kalorie.

Zázvor

Zázvor patří na seznam skvělých pomocníků při trávení, usnadňuje vstřebávání živin a eliminuje chutě na cukr. Je o něm také známo, že funguje jako antiseptikum, projímadlo, tonikum a stimulant.

Citron

Tento povzbuzující olej pomáhá spalovat tuky, pozvedává náladu a je skvělým antibakteriálním a protiplísňovým prostředkem. Budete-li ho chtít aplikovat přímo na pokožku, stejně jako jeho výše uvedené kolegy, nařeďte jej nosným olejem, kupříkladu avokádovým, mandlovým, jojobovým, olivovým nebo kokosovým. (Pokud jsou éterické oleje aplikovány na kůži, mohou u některých jedinců způsobit silné podráždění, senzibilizaci, zarudnutí pálení či jiné reakce.)

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32607090/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3588400/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat