Ideální doba na sport

Když budete cvičit ráno, více podpoříte hubnutí. Naopak sportem po práci si zajistíte větší vytrvalost, která slibuje takřka profesionální výkony. Stačí si tedy vybrat, co je vám milejší.

Zatímco ranní ptáčata přísahají na cvičení za svítání, odpůrci brzkého vstávaní mají chuť protáhnout si svaly spíše v odpoledních či večerních hodinách. Jaká doba je na sport vlastně ideální? Dobrá otázka. A odpověď úzce souvisí s tím, čeho chcete dosáhnout. I pohlaví do toho má ale „co mluvit“!

Když dva dělají totéž, není to totéž

Hodně zajímavá fakta prokázala nedávná studie (1) publikovaná v magazínu Frontiers in Physiology. Její autoři požádali několik stovek náhodně zvolených respondentů, aby ranní tréninky kombinovali s podvečerní fyzickou aktivitou. Dobrovolníkům také nastolili jasná pravidla týkající se dodržování zdravé stravy i optimálního pitného režimu. Z nashromážděných dat následně vyplynulo, že muži, kteří sportovali večer, vykazovali výrazné zlepšení srdečního i metabolického zdraví. Dotyční si pochvalovali i celkovou emocionální pohodu a takřka neutuchající dobrou náladu. U žen však byly výsledky ještě o něco pestřejší.

Hodina jako klíčový faktor pro hubnutí

Ranní cvičitelky za dobu trvání pokusu razantně snížily množství tělesného tuku. Naopak ty večerní byly dost napřed, pokud jde o sílu svalů v horní části těla a vytrvalost. Co z toho plyne? Že čas cvičení skutečně ovlivňuje výkon i samotné výsledky.

Vytěžte ze sportu maximum

Zatímco většina z nás, obyčejných lidí, cvičí jen tehdy, když se to hodí, pro elitní sportovce je vhodné načasování klíčové. Co se týká třeba fyzického výkonu, ten obvykle vrcholí v podvečerních hodinách (2). Má to co dělat s tím, jak organismus využívá energii, která ho pohání,“ dodává tento expert. A jak je to s tím hubnutím? „Když se člověk hýbe po ránu, většinou to dělá nalačno, takže organismus má tendence spoléhat se na tuk jako palivo,“ objasňuje jmenovaný expert.

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2022.893783/full?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6083775/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat