Krásné vlasy díky správné výživě

Snažíte se o své vlasy pečovat, jak můžete a stále nemáte krásné vlasy? Pak může být příčinou problému vaše strava. Její nevyváženost může mít negativní vliv na vaše vlasy.

Existuje mnoho živin a minerálů, které vaše vlasy potřebují pro zdravý růst. Krásné vlasy tedy nejsou jen otázkou péče o vlasy, ale také správné stravy. V zásadě platí, že pokud budete jíst vyváženě, nemůžete nic pokazit. Jaké živiny ale vaše vlasy skutečně potřebují?

Živiny pro krásné vlasy

Vlasy začínají u kořínků – a radost jim uděláte dostatečným množstvím vitamínů, tuků, zinku a železa. Vitamin E podporuje přirozený růst vlasů, a proto by neměl chybět ve vašem jídelníčku. Vitamin A je naopak nápomocný při obnově pokožky hlavy. Zinek zase zajišťuje zdravou vlasovou strukturu: Podílí se na tvorbě tzv. kolagenů – to jsou bílkoviny, které ukotví vaše vlasy v pokožce. Nedostatek zinku může vést k vypadávání vlasů (1). 

Důležité potraviny pro vlasy

Proteiny

Vlasy se skládají z bílkovin, takže je důležité přijímat jich ve stravě dostatek, aby byly husté a zdravé. Doporučují se ryby, zelenina, čočka, ořechy a mléčné výrobky jako řecký jogurt nebo tvaroh.

Železo

Železo je živina, díky které jsou vaše vlasy extra silné. Obzvláště bohaté zásoby má červené maso, fazole a čočka. V kombinaci s vitaminem C přijímá tělo železo velmi dobře.

Vitamin C

Vitamin C zabraňuje lámání vlasů posílením vlasového stonku. Zařaďte proto do svého jídelníčku pomeranče, batáty, kiwi a papáju.

Omega-3 mastné kyseliny

Tuk je zodpovědný za udržení zdravé pokožky hlavy. Bez dostatečného množství olejů může být vaše pokožka suchá a podrážděná. Dostatek vlhkosti dodávají pokožce hlavy především omega-3 mastné kyseliny, které jsou najdete v lososu, lněném semínku, chia semínkách a vlašských ořeších.

Zinek

Zinek je důležitý pro tvorbu keratinu, hlavní složky vlasů. Pokud nemáte dostatek zinku, vaše vlasy mohou být suché, matné a lámavé. Nedostatkem zinku často trpí lidé, kteří se vyhýbají zejména červenému masu. Kdo nemá rád červené maso, měl by jíst alespoň dýňová semínka nebo cizrnu.

Vitamin A

Řešení pro lesklé a zdravé vlasy? Vitamin A. Zvláště velké množství je ve sladkých bramborách, mangu, mrkvi a dýni.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat