Mýtus o metabolismu žen nad čtyřicet let

Odhalili jsme jednu z nejčastějších metabolických lží, a pokud jste žena nad čtyřicet, máme pro vás povzbudivé zjištění.

Jakmile dosáhnete čtyřicítky, všichni vám začnou říkat, že je nutné dávat si větší pozor na to, co jíte, protože váš metabolismus se zpomaluje. Tak to musíme nesouhlasit. Ačkoli věda podporuje tvrzení, že metabolismus se s věkem zpomaluje, studie nyní zjistila, že věková hranice pro to je mnohem méně přesný, než se dříve myslelo.

Protože čtyřicítka je nová dvacítka

Studie (1), která byla publikována v anglickém vědeckém časopise „Science“, zkoumala, jak se denní spotřeba energie – a tedy i spotřeba kalorií – v průběhu života mění. Na rozdíl od současného stavu vědy, podle kterého by se měl metabolismus snižovat ve věku 40 let, analýza dat 6 500 účastníků starších čtyřiceti let ukázala, že metabolismus ve věku 20 až 60 let – tedy po dobu 40 let! – zůstává stále stejný.

Vliv menopauzy na metabolismus

Od nepaměti panuje navíc zarputilý předpoklad, že metabolismus zpomaluje také klimakterium – a že zhubnout, pokud jste dovršili čtyřiceti let, je tedy mnohem obtížnější. Z tohoto důvodu vědci věnovali zvláštní pozornost možné souvislosti mezi menopauzou a metabolismem. Ve výsledku se výzkumnému týmu nepodařilo najít žádný vědecký důkaz, že by hormonální změny během menopauzy jakýmkoliv způsobem zpomalovaly metabolismus (2).

Klíč k harmonii

To znovu ukazuje, že věk je koneckonců jen číslo. A že váš metabolismus na něm závisí mnohem méně, než jste si dosud mysleli. Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčem k tomu, abyste byli v harmonii sami se sebou a se svým tělem (3).

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S156816372100091X, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440199/, (3) názor autora






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat