Saunování v létě není zakázáno

14.07.2022 | Zdraví

Letošní léto v Česku odstartovalo opravdu zhurta, a kombinace horkých teplot a sucha (občas vystřídaného krátkým přívalovým deštěm) dosti výrazně připomíná saunu. Až si člověk skoro říká, na co do sauny, když stačí vyjít ven, že? 

I navzdory poměrně velké osvětě však stále převládá názor, že chodit do sauny se má pouze v zimních měsících, a že mimo toto období to nemá smysl. To je však velký omyl! Existuje celá řada důvodů, proč v saunování pokračovat i během horkých letních měsíců, a věřte nám, že některé jsou velmi zásadní. Nevěříte? Pojďme se tedy společně podívat na to, jaké výhody vám saunování v létě může přinést.

Tepelná aklimatizace

Tepelný šok při ochlazení se ledovou vodou po 10–20 minutách v extra vysoké teplotě tělo stimuluje k tomu, aby si vytvářelo vlastní obranný systém a bylo neustále ve střehu, připraveno pohotově reagovat na extrémní teplotní výkyvy (1). A že o ně v létě při přecházení mezi rozpáleným městem a ledově klimatizovanými interiéry opravdu není nouze, že ano? Řekněme si to tedy na rovinu: po sauně vám markantní teplotní rozdíl venku už nebude připadat tak nesnesitelný, a vy se budete cítit mnohem více v pohodě. 

Svalová regenerace

Kapsa horkého vzduchu okolo těla má léčebný charakter, zejména pro bolavé klouby a svaly. Pokud trpíte artritidou nebo máte namožené svaly po celém víkendu na kole nebo pěší turistice, sauna je skvělý způsob, jak svaly uvolnit a zregenerovat (2) (a kromě toho uvolnit i celé tělo a mysl).

Povzbuzovač nálady

Studie (3) prokázaly, že působení extrémního tepla v sauně má na vaše tělo stejný účinek jako menší trénink. Uvolní se endorfiny a dodají vám příval nové energie, abyste zvládli zbytek náročného dne, anebo se uvolnili před nočním spánkem.

Spalování kalorií a vyplavování přebytečné vody

Letní dny jsou delší, což znamená více bdění a aktivit, ale občas to také může znamenat více času na jídlo. Rychlé občerstvení, zmrzliny a všechny ty dobroty na koupališti jsou přece tak lákavé! Že ano? Nuže, pokud přivřeme oči nad množstvím kalorií, které je v létě mnohdy opravdu těžké ohlídat, s nějakým tím spalováním navíc vám opět může pomoci sauna. Průběh je jednoduchý: Vaše srdeční frekvence se při pobytu v sauně zrychlí, čímž se zrychlí i metabolismus, vaše tělo se bude snažit vyrovnat propastný teplotní rozdíl, a tudíž bude potřebovat více energie k tomuto výkonu (tedy bude pálit více kalorií) (4). 

Saunování zlepšuje pleť

Intenzivní teplota sauny stimuluje krevní oběh ve vašem těle (2). Tkáně se prokrví, začnou otvírat a uvolňovat póry, a vaše pleť bude schopna rychleji a účinněji odstraňovat odumřelé buňky, zlepšit svou elasticitu, a především bojovat s nežádoucími bakteriemi. Pravidelný pobyt v sauně tedy povzbudí vaši pleť, která je pak osvěžená a vyživená.

Zlepšuje imunitní systém

Je něco více nepříjemnějšího než nachlazení v létě? Bohužel se to však stává, s čímž máme každý své vlastní (někdy větší, někdy menší) zkušenosti. Saunování však pomáhá posílit i váš imunitní systém. Vysoká teplota v sauně totiž přiměje vaše tělo, aby si myslelo, že máte horečku, díky čemuž bude přirozeně produkovat více bílých krvinek, aby odolalo jakékoli infekci. Pára navíc také pomáhá vyčistit dutiny a dýchací cesty. Posaďte se tedy a zhluboka dýchejte (2). 

Závěr: Sauna je navržena tak, abyste si ji užívali po celý rok, bez ohledu na počasí a venkovní teploty.  Pokud jste si tedy navykli v zimě na vlastní saunovací rutinu, jistě jste její příznivé účinky na sobě pocítili, a pokračování v saunování v létě vám pomůže udržet lepší kondici, zdraví a náladu – a té přece není nikdy dost! -)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7908414/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8583525/, (3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2759081/, (4) www.almostheaven.com/blogs/news/10-reasons-to-sauna-in-summer






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat