Vitaminy pro letní zdraví

Být v té nejlepší kondici, dobře vidět a zajistit své pleti ochranu před sluncem. Tohle teď prostě potřebujete! A právě proto se soustřeďte na dostatečný příjem vitaminů C, E a A.

Venku je krásné počasí a vy si užíváte tu pravou letní pohodu. Chcete, aby to tak zůstalo? Pak si pro všechny případy navyšte příjem vitaminů, které jsou v aktuálním ročním období skutečnou zdravotní nutností. Konkrétně jde o tyhle!

S céčkem raději nešetřete

Vitamin C neboli kyselina askorbová. To je mocný antioxidant, který se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech, listové zelenině, a dokonce i „obyčejných“ bramborách. Podle amerického Národního institutu zdraví (NIH) (1) se přímo účastní produkce kolagenu, přičemž omezuje škodlivé účinky volných radikálů. Podstatnou roli však sehrává i v imunitním zdraví. Vzhledem k faktu, že léto je druhým nejrizikovějším obdobím pro infekce dutin, by si ho člověk měl náležitě hlídat. Denní doporučená dávka vitaminu C činí 80 až 100 mg. Větší množství je pak vhodné pro osoby ve stresu, kuřáky a sportovce, stejně jako těhotné a kojící ženy.

Nepodceňujte ani éčko

I další látka má přímý vliv na obranyschopnost. Je jí vitamin E (2), který také chrání pokožku před poškozením způsobeným ultrafialovým zářením. Dělá to tak zodpovědně, že je obecně považován za prevenci rakoviny kůže. Mimochodem, tenhle spojenec obsažený třeba ve vejcích, tofu, pšeničných klíčcích a ořechách bojuje i proti toxinům uvízlým nejen v játrech. A neříkejte, že vaše játra všemi těmi grilovačkami, přejídáním a konzumací alkoholu nijak netrpí! Dospělí muži by dle norem měli přijímat 12 mg denně, ženy 8 mg.

Přítel zvaný áčko

Další nezbytnou sloučeninou pro letní zdraví je vitamin A (3). Tvoří totiž základ vašeho vidění. A ostré slunce a ultrafialové paprsky ho mohou nevratně poškodit. Načerpáte ho kupříkladu z batátů, mrkve, mléčných produktů, rajčat, špenátu a jater. Pokud chcete tyto krásné prázdninové okamžiky vidět jasně a ostře, doporučená denní dávka se pohybuje od 0.8 do 1 mg denně.

Zdroje: (1) www.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557737/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat