Prodloužení života sportem

O sportovcích je známo, že žijí zdravěji, a tedy i déle. Ale věděli jste, že některé sporty mají na dlouhověkost obzvláště příznivý vliv? Přitom rozhodujícím faktorem není intenzita sportovní aktivity, ale sociální přínos.

Především je třeba poznamenat, že ti, kteří sportují, obecně svůj život prodlužují, bez ohledu na to, jaká forma fyzické aktivity je (1).

Týmové sporty pro dlouhověkost

Týmové sporty však mezi ostatními vynikají jako obzvláště pozitivní faktor pro dlouhý život. Absolutním lídrem je tenis, který může prodloužit délku života v průměru až o 9,7 roku. Badmintonisté se mohou těšit, že svým koníčkem „vydělají“ cca 6,2 roku navíc. A dokonce fotbal je zázračnou zbraní na prodloužení délky života – o zhruba 4,7 roku (2).

Naproti tomu individuální sporty jako je plavání, jogging nebo gymnastika mají ve srovnání s týmovými sporty výrazně horší výsledky, ale stále mají pozitivní vliv na délku života. Plavání je na tom například jen o kousek hůř než fotbal – můžete jím získat o 3,4 roku více (3).

Ale proč je pocení ve dvojicích a v týmu efektivnější?

Kontakt s ostatními lidmi je zásadní

Protože pro duševní a fyzickou pohodu a délku života je naše sociální síť pravděpodobně jedinou klíčovou složkou dlouhého a šťastného života. Prostřednictvím sociální interakce v týmových sportech nejen sportujete, ale také udržujete sociální kontakty a emocionálně se angažujete. Výsledek: Po sportu se cítíte ještě spokojenější a uvolněnější než po tréninku o samotě (3).

Probuďte v sobě dítě

Existuje však další důvod, proč sporty, jako je zejména tenis nebo badminton, mají pozitivní vliv na délku života. Při těchto činnostech se v nás totiž opět probouzí dětský herní instinkt, který je skutečným pramenem mládí (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6572041/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4534511/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3395188/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat