Svěží ráno přinese spánek na tom správném boku

Můžete přistoupit na spoustu různých opatření, abyste svému tělu poskytli nejlepší možný spánek, a tím i nejlepší možný odpočinek. Některé věci jsou jasné, jiné už méně. Podle odborníka hraje rozhodující roli především poloha spánku.

Patříte k těm, kteří spí na pravé straně těla? Pak byste to měli rychle změnit. John Douillard, lékař a odborník na zdraví, vysvětluje na svých webových stránkách lifespa.com, proč je levá strana v mnoha ohledech pro spaní lepší (1).

Spánek na levém boku podporuje lymfatický systém

Jak Douillard vysvětluje, levá strana těla je dominantní strana pro lymfatický systém. 75 procent lymfatické tekutiny těla, která obsahuje bílkoviny, glukózu, další metabolity a odpadní produkty, protéká právě na této straně. Na cestě k mléčnému prsnímu kanálu, který shromažďuje lymfu ze spodní části těla, se tekutina vyčistí. Spánek na levé straně proto podporuje nejen transport důležitých živin, ale také odpadních materiálů. Protože slezina, která je zodpovědná za čištění krve, je také na levé straně, může pracovat snadněji, pokud spíme na levém boku (1).

Ulevíte srdci

Spánek na pravém boku nutí také srdce pracovat mnohem více. Je to proto, že aorta, největší tepna v těle, opouští horní část srdce vlevo, než jde postoupí dále do břicha. Tím, že spíte na levé straně, pumpuje srdce krev přímo z kopce do sestupné aorty, což srdce automaticky uvolňuje (1).
 

Spánek vlevo pro lepší zažívání

Také umístění žaludku a pankreatu napovídá ve prospěch spánku na levé straně. Podle Douillarda to pomáhá směrovat trávicí šťávy správným směrem a usnadňují pankreatu vylučovat enzymy důležité pro tělo. A zjednodušuje se tím i přeprava odpadních látek z tenkého do tlustého střeva. To vše zajišťuje celkově lepší trávení. Ti, kteří leží vpravo, naopak tlačí žaludek na pankreas (1).
 

Zbavte se pálení žáhy

Také jícen se nachází vpravo od žaludku. Pokud spíte na levé polovině těla, můžete dokonce zabránit pálení žáhy. A ačkoli samozřejmě existuje mnoho dalších faktorů, které ovlivňují zdravý spánek, pouhá představa, že vás nebude pálit žáha, je pravděpodobně dobrým důvodem, proč se raději obrátit na levý bok (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.lifespa.com/health-topics/sleep/amazing-benefits-of-sleeping-on-your-left-side/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat