Pot nepřipravuje tělo o toxiny ani kila navíc

Že když se pořádně vypotíte, je to jako byste absolvovali důkladnou detoxikační kúru? Takhle to tak úplně není. Nečekejte ani kdovíjaký hubnoucí efekt!

Pocení je pro jednoho běžná věc, zatímco pro druhého obrovská nepříjemnost a zdroj nejistoty. Jak se na tenhle přirozený tělesný proces díváte vy? V každém případě o něm zřejmě nevíte všechno.

Co člověk, to jinak mokré podpaží

Ať už jste vystaveni horkému slunci, cvičíte nebo jste nervózní, pocení je běžná reakce, kterou se organismus brání přehřátí. Proč jsou někteří lidé „mokřejší“ než jiní? Zajímavá otázka. Stejně jako mnoho jiných věcí týkajících se medicíny zde neexistuje přímá a jednoduchá odpověď. Je to přísně individuální kombinace genetiky, hydratace, fyzické aktivity, stravovacích návyků a celkového životního stylu (1). Takže přesný důvod není tak zcela objasněn. Jisté jsou však jiné věci.

Stres jako strůjce?

Máte důležitou pracovní schůzku, na jejímž výsledku závisí vaše kariéra. Anebo absolvujete zkoušku ve škole či jste přímým účastníkem soudního řízení. Tak či tak, máte pocit, že jste ruce právě vytáhli z umyvadla. Proč se vám potí dlaně natolik, že nemůžete uchopit ani tužku? Nervozita zvyšuje tepovou frekvenci i produkci stresových hormonů, které zase aktivují takzvané apokrinní potní žlázy. Je to součást obranného mechanismu, který nás má připravit na boj nebo útěk (2). Zda vám taková ztráta tekutin pomůže alespoň při detoxikaci a úbytku kilogramů? Bylo by to hezké, ale bohužel…

Rozlučka s toxiny? Zapomeňte

Pot je více než z 99 procent tvořen vodou, dále obsahuje nějaké bílkoviny a trochu soli, žádný toxin v dohledu. Extra detoxikační vedlejší účinky tedy rozhodně nemá. A jak je to s tím hubnutím? Ani tady to podle všeho není žádná sláva. Když budete jen sedět, a to třeba v sauně, příliš vám to nepomůže. Podstatná je hlavně fyzická aktivita, bez ní to opravdu nepůjde (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773238/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23428634/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8343902/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat