Předcházejte bolestem zad

Nesprávné držení hlavy a těla může vést k nepříjemnému svalovému napětí. To následně může vést k bolestem hlavy. A bohužel to funguje i opačným směrem: Pokud vám hučí v hlavě, je docela možné, že vás brzy bude bolet i šíje a záda.

Bolesti hlavy, šíje, trapézových svalů, ramen a zad trápí velkou spoustu z nás. Souvislost mezi bolestí šíje, zda a hlavy jsou již nějakou dobu známé. Hlavně kvůli trapézovému svalu, který se rozprostírá od krku k oblasti ramen. Proto při napětí dochází k přenosu bolesti. Jeden z hlavových nervů, trigeminální nerv, je přímo spojený s hlubokými svaly šíje. Tím lze tedy vysvětlit, že bolesti hlavy také vedou k bolestivým omezením pohybu a silné bolesti v oblasti krku (1).

Rizikové faktory

V první řadě se jedná o nepřirozené držení krku. Například při práci na počítači. Když sedíte před počítačem, máte tendenci krk natahovat, protože se stále více díváte dolů. To platí ale i pro smartphony a tablety. Natažením krku dopředu, například při psaní na mobilním telefonu, dochází k nesprávnému zatížení meziobratlových kloubů. To může vést ke svalovému napětí, které může také vyvolat bolesti hlavy (1).

Jak tomu předejít

Samozřejmě je důležitá prevence. V dnešní době se asi úplně práci na počítači nevyhnete, proto pravidelně měňte pozici. Věnujte pozornost ergonomii na pracovišti – to znamená, že hlava by neměla být ohnutá dopředu a monitor by měl být v úrovni očí. V ideálním případě můžete také pracovat vstoje. Kromě toho při zaměstnání, kde se díváte do počítače celé hodiny ve stále stejném směru, byste měli jako protipól dostatečně cvičit. Zejména trénovat a následně zlepšovat svaly a tím i držení těla. Doporučují se také relaxační cvičení. Stres může totiž také vést k napětí v oblasti ramen a šíje, a tím k bolestem hlavy – nebo naopak. Bolesti hlavy pak mohou vést k bolesti v oblasti ramen a šíje (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479671/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat