Zdravé borůvky na detox i hubnutí

Borůvky jsou opravdové super ovoce a patří jako zdravé jídlo do každého dietního plánu. Zjistěte vše o zdravotních výhodách, a proč vám mohou pomoci zhubnout.

Borůvky poskytují nespočet antioxidantů, vitaminů a minerálů, které především posilují imunitní systém a mají podpůrný účinek i při hubnutí (1). Jak dál pomáhají?

Posílení imunitního systému

Vysoký obsah vitaminů C a E, stejně jako obsažené flavonoidy, jako jsou antokyany, zabraňují šíření bakterií a virů, čímž posilují imunitní systém (1).

Zvýšení výkonu

Ačkoli borůvky obsahují železo  pouze v průměrném množství, v kombinaci s vysokým obsahem vitaminu C je možné ho lépe vstřebat. Železo podporuje tvorbu krve a transport kyslíku do jednotlivých buněk – cítíte proto se méně unavení a svalová tkáň z toho také těží (1).

Dobré pro střevní flóru

Vysoký obsah vlákniny pektin má pozitivní vliv na zdraví střev. Kromě toho třísloviny – zejména v sušených borůvkách, působí proti průjmu. Pravidelná konzumace divoké přírody Borůvkový džus zvyšuje počet bifidobakterií a podporuje zdravou střevní flóru (1, 2).

Posílení srdce

Každodenní konzumace borůvek vede ke snížení cholesterolu i triglyceridů a zvýšení "dobrého" HDL cholesterolu. V důsledku toho lze zabránit kornatění tepen a diabetu a srdeční onemocnění se vyskytují méně často (1, 2).

Bohaté na antioxidanty

Ve srovnání s jinými druhy ovoce mají borůvky nejvyšší antioxidační potenciál. Divoké borůvky obsahují 390–490 mg antioxidantů na 100 gramů – pětkrát více než maliny. Pouze goji bobule a bobule aronie  jsou na tom ještě lépe. Díky vysokým hladinám antioxidačních složek se zlepšuje také vysoký krevní tlak (2).

Jak pomáhají zhubnout

Samotné sekundární rostlinné látky, jako jsou polyfenoly a flavonoidy, dělají z borůvek tuzemskou superpotravinu. Se 36 kcal na 100 g můžete borůvky jíst s čistým svědomím. Kromě toho mají nízký glykemický index, takže sotva ovlivňují hladinu cukru v krvi. A díky vysokému obsahu vlákniny vás borůvky udrží déle plné (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7442370/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7828789/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat