Bezpečný a účinný jarní detox

17.03.2022 | Zdraví

S příchodem jara mnozí lidé vyznávají očistné a detoxikační kúry. Jaro je obdobím energie, růstu, obnovy a změny. Pro zdraví je velmi důležité! S bezpečnou a účinnou očistou lze dosáhnout vyrovnání hormonů, odstranění toxinů a nastartování metabolismu po zimních měsících.

Jak sníh taje a v zemi vyrůstá nový život, dochází k růstu a transformaci. V teorii staré čínské medicíny je jaro ročním obdobím, ve kterém jsou funkce jater a detoxikace nejaktivnější. To je jeden z mnoha důvodů, proč je toto období tím nejvhodnějším časem pro očistu těla (1).

Odborníci doporučují pocení cvičením nebo saunou (tak z organismu odcházejí toxiny rozpustné v tucích), kvalitní spánek, pití velkého množství filtrované vody (zbavíte se toxinů rozpustných ve vodě) a absenci syntetických chemikálií, pesticidů a těžkých kovů (1). A jak vůbec poznáte, že detox potřebujete?

Fyzické příznaky, které naznačují, že je čas na očistu

Zde je jen několik z mnoha příznaků, které můžete zaznamenat, pokud vaše tělo potřebuje pomoc s detoxikací. Zatížený organismus obvykle reaguje bolestmi hlavy, nadýmáním, akné, ekzémy a kožními vyrážkami. Běžná je ale i zácpa, průjem, zvýšená únava, řídnutí vlasů, nízká chuť na sex, pomalý metabolismus (přibývání na váze), nepravidelná menstruace u žen nebo špatná koncentrace a paměť (1). Pociťujete-li některý z těchto signálů, ulevte svému tělu.

Recept na bezpečný a účinný jarní detox

Konzumujte stravu bohatou na vitaminy, minerály a cenné živiny, které organismus potřebuje. Váš jídelníček by se měl skládat ze spousty pestrobarevné zeleniny, listové a brukvovité zeleniny, šťavnatých bobulí, výživných semen, libového masa z volného výběhu a volně žijících ryb. (Co nejčastěji vybírejte produkty s označením bio a organické maso krmené trávou, abyste se vyhnuli expozici pesticidům a herbicidům.) (2).

Vyhněte se zánětlivým potravinám, ke kterým patří přidané cukry a umělá sladidla, trans-tuky (margarín, smažená jídla, balené potraviny) a geneticky modifikované potraviny. Upřednostňujte příjem vlákniny. Umožňuje vázat toxiny a vylučovat je z trávicího traktu, jakmile je zpracují játra. Vláknina se nachází v ovoci a zelenině, luštěninách (černé fazole, čočka, cizrna), dále v chia a lněných semínkách. Pijte alespoň 2–3 litry filtrované vody denně, ale pochopitelně, že vhodné jsou i bylinkové čaje. Vyhýbejte se kofeinu a alkoholu (2).

Jídlo připravujte z kapusty, růžičkové kapusty, brukve, zelí, květáku, brokolice, česneku a cibule. (Jmenované položky jsou bohaté na síru, kterou tělo potřebuje k výrobě antioxidantu glutathionu. Glutathion je považován za „hlavní detoxikační“ sloučeninu.) (2).

Jak dlouho vydržet?

Jemný jarní detox může trvat několik dní až několik týdnů. Pro mnoho lidí je zvládnutelných nějakých 10–21 dní. V prvních dnech se ale může dostavit nepohodlí, nadýmání, průjem nebo únava, tělo tak reaguje na změnu režimu. Obvykle vše odezní okolo sedmého dne detoxikace (2).

Zdroje: (1) www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6299173/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat