Bolest zad při dřepování

03.03.2022 | Zdraví

Zvyšuje sportovní schopnosti a sílu, zpevňuje svaly v dolní části těla, tvaruje zadek a spaluje kalorie. To jsou jen některé z výhod „obyčejného“ dřepu. Vyhýbáte se mu, protože vás při tomhle cviku bolí záda? Dejte si pozor na techniku provedení!

Dřep je dynamické silové cvičení, které vyžaduje zapojení několika svalů v horní a dolní části těla. Zaměřuje se také na svaly jádra. (Tyto svaly zahrnují přímý břišní sval, šikmé břišní svaly, příčný břišní sval a vzpřimovač páteře.) Dřepy nejsou šálkem vaší kávy, neboť vaše záda kvůli nim trpí? Tohle jsou hlavní důvody, proč tomu tak je.

Špatná technika

Nepříjemné pocity v dolní části zad se mohou objevit během nebo po dřepu, pokud je vaše tělo v nesprávné pozici. Hodně lidí podceňuje kolabující klenby nohou a kolena, stejně jako dozadu naklánějící se kyčle. Když není dodržován správný postup, squat s činkou s největší pravděpodobností způsobí bolesti dolní části zad, a to kvůli zatížení páteře. Prvotně chodidla musejí zůstat celá na zemi, rozhodně je nezvedejte. Nohy dejte od sebe na šířku ramen, samotný pohyb pak vychází z kyčlí, hýždí a kolenou. Páteř držte rovně (1).

Cvičení i přes bolest

Máte-li pocit, že je vaše technika správná, ale přesto při squatech trpíte, může být na vině dřívější zranění zad, které narušuje stabilizaci páteře. V takovém případě je nejlepší se dřepům vyhýbat, dokud se důkladně nevyléčíte (2).

Nedostatečná pohyblivost kyčlí

Dřepy způsobí bolest, pokud nemáte potřebnou pohyblivost kotníků a kyčlí. K tomuto stavu většinou dochází tehdy, pokud po většinu dne sedíte na kancelářské židli, což vede ke svalové atrofii a snížení dynamického rozsahu zejména hýžďových svalů. Ztuhlé kyčle uvolňuje s pomocí speciálních cviků. Kupříkladu si lehněte si na vyvýšenou podložku (poslouží třeba roh gauče), hýždě přikovejte na samotný konec podložky, přitáhněte obě skrčené nohy co nejblíže k hrudníku a následně pomalu spusťte jednu nohu přes okraj podložky, druhou stále přidržujte v základní poloze (přitaženou k hrudníku) (2).

Slabé jádro

Dřepy hodně zatěžují svaly jádra a stabilizace páteře je jedním z nejdůležitějších aspektů. Obecně platí, že jakmile jádro, kterému se říká core, není dostatečně silné, spodní část zad se přetěžuje a způsobuje bolesti. Odborníci doporučují vybrat si variantu dřepu, která je pro vás vyhovující. A neklást důraz na rychlost a švih, ale spíš pomalejší provedení cviku (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4262933/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4262933/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat