S koloběžkou vstříc zdraví i štíhlé křivky

Máte sedavé zaměstnání? Co kdybyste do něj dojížděli na koloběžce? Nápad to není špatný. Díky tomuto jednoduchému náčiní můžete zpevnit celé tělo a spálit spoustu kalorií. Vylepšíte si ale i imunitu a mozkové funkce. Také si snížíte riziko srdečních chorob a osteoporózy!

Dopravní prostředek, který slibuje hodně zábavy? To je koloběžka! Už dávno se na ní neprohánějí jenom děti, protože i dospělí zjistili, že tahle forma sportu je báječným spojením příjemného s užitečným. Nechtěli byste také mít o kolečko, respektive dvě, navíc? Zmíněné vybavení seženete za pár stovek i několik tisíc, záleží jen na vás, jak hluboko chcete sáhnout do kapsy. Investice do něj se vám ale vrátí v podobě zdravotních benefitů i štíhlých křivek.

Hubnutí s větrem o závod

Obecně se předpokládá, že člověk může hodinovou jízdou na koloběžce spálit až 300 kalorií. Tento „stroj“, který vás doveze kamkoli chcete či potřebujete, zapojí většinu svalových skupin. S každým zdolaným metrem zpevníte nejen hýždě a pánevní dno, ale vnitřní strany stehen, břicho, záda i paže. Zní to jako efektivní fitness plán, který usnadní přípravy na plavkovou sezonu? Přesně tak. Odměna za vynaložené úsilí však může být ještě sladší (1, 2).

Blaho pro srdce, vzpruha pro mozek

Není žádným tajemstvím ani novinkou, že jakákoli fyzická aktivita přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu a normalizaci krevního tlaku, což zlepšuje činnost celého kardiovaskulárního systému. Zároveň stimuluje krevní oběh – to má blahodárný vliv zase na mozkové funkce i prevenci duševních chorob. Na uvedeném náčiní si však posílíte i imunitu a zatočíte se stresem, protože nakopnete produkci endorfinů neboli šťastných hormonů. Rovněž zapracujete na koordinaci. Švýcarští odborníci působící v International Osteoporosis Foundation, což je nadace zaměřená na prevenci i léčbu osteoporózy, zastávají názor, že jízda na koloběžce zvyšuje hustotu kostí, čímž pravděpodobnost tohoto onemocnění omezuje (1, 2). Tak roztočte kolečka, není na co čekat!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4510203/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8562902/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat