Tipy pro zdravý trávicí systém

09.06.2022 | Zdraví

Bolesti břicha, nevolnosti, nadýmání, zvracení nebo kyselý reflux poukazují na nefunkčnost trávicího systému. Víte, jak ho udržet v kondici? V jednoduchosti je síla! 

Na střevo a mikroorganismy v něm ukryté, kterých je prý stejně jako lidských buněk, má vliv řada faktorů, ale i tak udržet trávicí systém ve špičkové kondici vlastně není nic těžkého. Tyhle tipy jsou extrémně účinné!  

Zařazujte libové maso 

Libové maso je vynikajícím zdrojem bílkovin. Navíc má nižší počet kalorií a tuku. Proto svůj jídelníček postavte na kuřecím a krůtím masu, rybách a libových kusech masa hovězího. 

Jezte čerstvé potraviny 

Hlavními zásadami zdravé výživy a zdravých střev je dívat se na množství a kvalitu toho, co jíte. Jezte převážně čerstvé potraviny, včetně libových bílkovin, zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků a ovsa. Konzumujte ovoce, ořechy, semena, zeleninu a luštěniny, protože pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění, obezity a cukrovky. Vyhněte se smaženým, tučným jídlům, rafinovaným cukrům a zpracovaným potravinám, a to včetně chipsů a sušenek. 

Soustřeďte se na příjem vlákniny 

Vláknina je důležitá pro udržení pravidelnosti stolice, prevence proti zácpě a také udržování rovnováhy dobrých bakterií ve střevě. Mezi skvělé zdroje vlákniny a bílkovin patří fazole, ořechy, tofu, tempeh a celozrnné obiloviny.  

Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem tuku 

Vyvarujte se konzumace potravin s transmastnými kyselinami, jako je margarín, zpracované pečivo a smažená jídla. Ty mohou zvýšit riziko srdečních problémů (1).  

Přidejte probiotika 

Do jídelníčku se doporučuje zařadit přírodní zdroje probiotik, jako je jogurt, kombucha a některé druhy sýrů. Od poloviny 90. let klinické studie naznačují, že probiotická terapie může pomoci léčit několik gastrointestinálních onemocnění, oddálit rozvoj alergií u dětí a léčit a předcházet vaginálním a močovým infekcím u žen (2). 

Večer už nejezte  

Vyhněte se jídlu pozdě večer nebo krátce před spaním. Během konzumace zůstávejte ve vzpřímené poloze a poslední sousto si načasujte na dobu dvě až tři hodiny před ulehnutím do postele. Umožníte tak žaludku, aby potravu strávil.  

Pijte hodně vody 

Voda tvoří přibližně 60 % tělesné hmotnosti dospělého člověka. Potřeba tekutin se může výrazně lišit od člověka k člověku, ale rada odborníků zní jasně. Přibližně osm sklenic vody patří k dennímu základu. Zároveň se pravidelně hýbejte, podpoříte pohyblivost střev a vylučování.  

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26586275/ , (2) www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics, emedihealth.com 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat