Zdravotní benefity ranních procházek

14.06.2022 | Zdraví

Potřebujete jen chuť, oblečení a boty. Vytěžte ze své každodenní procházky maximum a nechte ji, aby se pro vás stala zdravotním nástrojem. Ven vyrazte ideálně ještě před snídaní, kila půjdou dolů jako po másle! 

S pravidelnou chůzí může začít ihned. Pro člověka je nejpřirozenějším pohybem, díky kterému si můžete udržovat skvělou fyzickou i duševní pohodu. Tedy nejen to. Pokud se projdete ráno, tělo se zatetelí blahem.  

Zvýšení energie 

Energie, kterou vám může dodat obyčejná procházka, je něco, co si leckdo příliš neuvědomuje. I krátká chůze po schodech se vyrovná jednomu šálku silné kávy. Čerstvý vzduch je ale bonusem navíc. Okysličuje mozek a ten je pak výkonnější (1). 

Metoda meditace 

Procházka je metodou meditace. Všímejte si stromů, okolního šumu, lidí, kteří vás míjejí, zapomenete tak na svoje vlastní starosti. Pokud chcete být spíš chvíli o samotě (sami se sebou), nasaďte si svá oblíbená sluchátka, nalaďte hudbu dle svého výběru a vyrazte (třeba do práce) (1).  

Posilování vůle 

Často prokrastinujete, nedotahujete věci do konce, a než se k něčemu odhodláte, trvá to věčnost. Posilujte svoji vůli a rozhodnost! Zašněrování bot jako první věc po ránu je skvělý způsob, který podporuje mentalitu a vybízí k aktivitě ve stylu „udělej to hned“.  

Lepší spánek 

Jedna ponožka, druhá ponožka, klíče, mobil a jde se. Svižná ranní procházka je jako vklad v bance. Později večer vám prokazatelně zajistí dobrý spánek. Je tomu tak proto, že když se tělo dostane na vzduch a ideálně i první sluneční paprsky, nastaví se přirozený cirkadiánní rytmus organismu (2). 

Zdraví srdce 

Rychlá chůze může snížit změnu četných srdečních chorob a nemocí. Pokud jste člověk, který bojuje s vysokým krevním tlakem, pozitivní tlak na vaše srdce může váš krevní tlak snížit o 10 %. Vědci si stojí za tím, že třicetiminutová procházka krevní tlak snižuje dokonce stejně jako léky (3).  

Spalování kalorií a snížení váhy 

Některé výzkumy ukazují, že chůze před snídaní může vést ke spalování tuků. Tělo totiž začne spotřebovávat kalorie a sacharidy, které již ve vašem těle jsou, a nastartuje metabolismus (4). Stačí 30 až 40minutová ranní procházka. Tak vidíte, jde to i bez fitka. 

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4107523/, (2) www.sciencenordic.com/denmark-fitness-sleep/exercise-in-the-morning-and-sleep-better-at-night/1436958, (3) www.newscientist.com/article/2194460-a-30-minute-walk-may-reduce-blood-pressure-by-as-much-as-medication/, (4) www.the-scientist.com/news-opinion/exercising-before-eating-burns-more-fat--study-66789






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat