Sezení na židli bez zbytečně zničených zad

27.07.2022 | Zdraví

Snažíme se jíst zdravě, pravidelně cvičíme, ale pak přijdeme domů nebo do práce, zbortíme se na židli, a pokud nevíme, jak správně sedět, svému tělu škodíme. Sezením u PC trávíme dnes mnoho času, a to nejen v práci, ale i doma. Proto není od věci znát určitá pravidla zdravějšího sezení a snažit se je dodržovat.

Sed je nejčastější polohou při práci, odpočinku i cestování. Dlouhé sezení tělo jednostranně přetěžuje, způsobuje zvýšené napětí tkání, a vede k nepohodlí fyzickému i psychickému. To se odrazí na našem zdraví. K nejčastějším problémům pak patří bolesti hlavy a páteře, únava, chabé držení těla a snížení pracovní výkonnosti (1). Dnes se dá koupit široké spektrum zdravých židlí. I na nich ale můžeme sedět nesprávně. Kdo neví, jak na to, bude se hrbit i na drahé ergonomické židli (2). Vyvinuty byly i židle dynamické pro dynamické sezení, které statické zatížení poněkud zmírňují, podobně jako sed na míči. Zároveň poskytují potřebnou oporu zádům a dolním končetinám. Do takové židle se určitě vyplatí investovat, zároveň je třeba mít na vědomí několik zásad zdravějšího sedu.

Jak si židli správně nastavit

Sedněte si na židli hluboko, na celou plochu sedadla. Okraje sedadla vás nesmějí tlačit do podkolenních jamek. Nohy rozkročte do šíře boků. V kolenou a kotnících si nastavte pravý úhel. To znamená, že kyčelní klouby jsou ve stejné úrovni jako kolena, nebo trochu výše. Chodidla se musí dotýkat země celou plochou. Úhel mezi sedákem a opěradlem nesmí být větší než 105°. Výborným pomocníkem je anatomicky vyklenutá bederní opěrka, která podpoří přirozené zakřivení páteře dopředu. Vytáhněte se směrem do výšky, aby se vám napřímila páteř a zvednul hrudník. Lokty držte u těla, uvolněte šíji a ramena. Ta musí zůstat uvolněná, i když položíte předloktí na předloketní opěrky. Zápěstí musí zůstat při práci ve středním postavení, k tomu jsou dobré opěrky pro zápěstí nejen na podložce k myši, ale i u klávesnice. Monitor i klávesnice musí být přímo před vámi. Výšku monitoru nastavíme tak, aby byl jeho vrchní okraj ve výši očí (3).

K nejčastějším špatným návykům patří hrbení se, předsunuté držení hlavy, překřižování nohou, podsouvání nohou pod židli, nebo sed s nohou přes nohu. Pokud nesedíme správně, stojí to tělo více námahy a přetěžuje se. Následkem jsou nejen zdravotní problémy, ale i zvýšená únava (4).

Myslete na to, že je dobré se co nejčastěji ze židle zvednout a trochu se projít. Co můžete, vykonávejte vestoje. Doporučuje se část pracovní doby strávit na gymnastickém míči. Pokud máte sedavé zaměstnání, snažte se ve volném čase sedět co nejméně (3).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29026727/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20828492/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8255258/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4519030/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat