Zdravotní rizika detoxu těla

14.06.2022 | Zdraví

Internet bombarduje příspěvky o detoxech, které tvrdí, jak je důležité se očistit. Obzvlášť populární jsou ovocné šťávy, celerové šťávy a kokosová voda. Asi jarní úklid? To je ale hloupost. Na rozdíl od domácnosti má naše tělo tu skvělou schopnost, že nás detoxikuje 365 dní v roce 24 hodin denně.

Nevěříte? Pojďte mrknout, jaké problémy si takovýmito detoxy můžete způsobit. 

Potřebujeme vůbec detox?

Ano, jsou tu samozřejmě jedinci, kteří detox opravdu potřebují, ale nevěříme, že vy do nich patříte. Nebo snad užíváte těžké drogy, velké množství silných léků, jste alkoholici nebo jste opravdu těžký kuřák? Pokud ano, asi detox potřebujete, ale v tomto případě vám nepomůže kokosová voda ani šťáva z celeru. Kůže, plíce, játra, trávicí trakt, ledviny a lymfatický systém, to je náš dokonalý detoxikační sytém, který neustále eliminuje toxické látky a zplodiny metabolismu.

Jak fungují detoxy

Tím, že začnete užívat místo běžné stravy ovocné šťávy a vychytávky, nejspíš snížíte příjem živin, a tudíž se dostanete do kalorického deficitu. Také navýšíte příjem vlákniny a samozřejmě zde funguje placebo efekt. Pokud přidáte nějaké detoxikační čaje, ty mají často diuretické, ale i projímavé účinky a začnete se zbavovat vody, poklesnou glykogenové zásoby, vyprázdní se střeva a to má za následek krátkodobý pokles hmotnosti. Ale pozor! Rozhodně netvrdíme, že bylinkové čaje jsou špatné. Ba naopak. Opravdu nám mohou pomoci s trávením, nafouklým břichem a podporou trávení. Šálek či dva bylinkového čaje vám neublíží. Podívejte se na krabičku s doporučením výrobce, některé bylinky by se neměly užívat dlouhodobě (1).

Co je tedy špatně?

Asi si říkáte, co je špatně na výše uvedeném odstavci? Tři dny pijete šťávy a za pár dní se vrátíte do svého režimu a dál? Jste tam, kde jste byli. Jako by se nic nestalo, jen jste pravděpodobně o pár peněz lehčí a máte lepší pocit. Všechno, co pro sebe děláte, ať už je to celkově zdravý životní styl, správné jídlo, mělo by to být udržitelné z dlouhodobého hlediska. Řekněte si, jak dlouho dokážete daný režim dodržovat. Den? Dva? Týden? Měsíc? Půl roku? Dva roky? 

Zdravotní rizika detoxu

Může se stát, že z velkého množství přísunu ovocných šťáv si rozhodíte střevní mikrobiom. Ale mohou mít i další negativa (3). Přísunem ovocných a zeleninových šťáv vyřadíte ze svého jídelníčku tuky a bílkoviny, které jsou pro náš detoxikační systém nezbytně důležité a hlavně játra bez aminokyselin, nejsou schopny svou práci odvádět pořádně. V neposlední řadě na ovocno-zeleninových šťávách přijímáte opravdu velké množství cukru. U 5 ovocných freshů to dělá zhruba 200 g cukru.

Snad vám tento článek trochu osvětil celé detoxové šílenství. Ano, je opravdu těžké si přiznat, že to je hloupost a nevyzkoušet to obzvlášť, když to propaguje nějaká vaše oblíbená instagramová celebrita. Ale nezapomínejte, že nikdo nevidíte co je za scénou.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7310262/, (3) www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-dubious-practice-of-detox






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat