Překyselení organismu nebude mít šanci

25.06.2022 | Zdraví

S překyselením je možné bojovat na několika úrovních. To nejlepší, co můžeme udělat, je zařadit kouzelné slovo „prevence“ do svého každodenního slovníku a nastartovat proces dlouhodobých změn, jejichž cílem bude rovnováha v mysli i těle.

Snadno se říká, hůř dělá. Mít pod kontrolou stres je celoživotní výzvou, obzvlášť v prostředí dnešního hektického světa. Pomáhat mohou různé formy pohybové aktivity a relaxace jakéhokoli původu. Se stravou už taková potíž být. Základem pro udržení acidobazické rovnováhy (1) v provozuschopné normě je dodržování několika málo jednoduchých pravidel, o které se s vámi podělíme.

Základ spočívá v množství 

Na překyselení má velký vliv objem stravy. Tedy velikost porcí, které se snažíme natlačit do žaludku. V tomto směru se tedy vyplácí jít cestou střídmosti, neboli snažit se držet přísloví našich babiček – jez do polosyta, pij do polopita (1).

Pitný režim

Dalším důležitým faktorem v oblasti stravy je pitný režim. Jen krátce pro zamyšlení například chlor ve vodě, jakékoli jednoduché cukry (sladidla), aditiva (nejčastěji konzervanty a barviva), alkohol, káva, to všechno jsou faktory, které nás vedou v průběhu metabolismu ke kyselým reakcím. Řešením je tedy pít čistou filtrovanou vodu, bylinkové čaje nebo třeba lisované zeleninové šťávy (1).

Ovoce a zelenina nesmějí chybět 

Protože je součástí acidobazických dějů v těle i příjem antioxidantů, je rozumné zařazovat pravidelně do stravy čerstvé zdroje ovoce a zeleniny. Navíc se vyplácí z těchto potravin lisovat i šťávy, které jsou koncentrovaným zdrojem těchto látek (1).

Rovnováha pro organismus

Jelikož se bavíme o překyselení, je potřeba si uvědomit, že i základní živiny, jako jsou cukry, tuky a bílkoviny, mají na stav acidobazické rovnováhy nemalý vliv. To znamená, že přebytek těchto složek ve stravě negativně zasáhne i do námi diskutovaných pochodů. Příliš mnoho jakýchkoli sladkostí, přebytek masa, vajec nebo mléčných výrobků (mléka, jogurtů či sýrů), to všechno jsou detaily, které rozhodují, jakým způsobem budeme přetěžovat systémy v našem těle, které mají na starost udržování rovnováhy na acidobazické úrovni (1).

Doplňky stravy

Bezpochyby se nevyhneme možnosti pomoci si užíváním doplňků stravy, které si dělají nároky na potlačení okyselujících reakcí v těle. Vždy má význam se zaměřit na takové, které obsahují antioxidanty, jejichž klíčovou schopností je eliminovat volné radikály v těle. Tedy sloučeniny s agresivní schopností vytvářet kyselé prostředí (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507807/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat