Kotvičník povzbudí povadlé muže i ženy

19.06.2022 | Zdraví

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je plazivá, zprvu nenápadná, žlutě kvetoucí rostlina s mimořádně houževnatou povahou.

Pro svůj blahodárný efekt na organismus se využívá především v tradiční čínské medicíně a ajurvédě. Mezi hlavní benefity, pro které bývá tato rostlina užívána, patří zlepšení sportovního výkonu, zvýšení libida či regulace hormonů – a to jak u mužů, tak i u žen (obzvláště užitečný je v menopauze) (1).

Kotvičník obsahuje velké množství přírodních látek zvaných fytosteroly, které se získávají ze sušených plodů, natě a někdy i kořene. Neúčinnější aktivní látka je Protodioscín, spadající do skupiny steroidních saponinů (v těle působí na podvěsek mozkový, čímž stimuluje tvorbu luteinizačního hormonu). Právě podle obsahu saponinů je důležité se při výběru kotvičníku jako doplňku stravy řídit. Čím vyšší množství saponinů, tím výraznější efekt na organismus můžete očekávat (1).

Pro muže i ženy

Kotvičník (Tribulus) bývá velmi často doporučován zejména sportujícím mužům (stimuluje hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu, zvyšuje libido, plodnost a růst svalové hmoty) (2). Jeho vliv na ženský organismus je však stejně přínosný, a to obzvláště, pokud trpíte hormonální nerovnováhou po dlouhodobém užívání antikoncepce. U žen v klimakteriu je kotvičník zase vhodný pro snížení potíží s přechodem, a opomenout nelze ani jeho příznivý vliv na úbytek tělesného tuku (1).

Srovná nepravidelnou menstruaci a podpoří libido

Kotvičník u žen stabilizuje hladinu ženských pohlavních hormonů, konkrétně tedy progesteronu a estrogenu, nikoli testosteronu, takže se ženy rozhodně nemusí bát žádných negativních dopadů v podobě mužnějších rysů apod. Spíše naopak. Stimuluje totiž ženské hormony důležité pro pravidelnou a bezproblémovou menstruaci a početí (pro správné a včasné dozrávání a uvolňování vajíček musí být jednotlivé hormony v dokonalé souhře, čemuž kotvičník výrazně napomáhá). Pravidelné užívání navíc potlačuje úzkost a depresi, návaly, snižuje pocit únavy, podporuje sexuální apetit a libido a celkově navrací chuť do života (1, 4)).

Další benefity

Tribulus může být užíván také k léčbě celé řady dalších zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, ledvinové kameny, erektilní dysfunkce, sexuální dysfunkce a působí jako diuretikum (3).

Jak užívat

Kotvičník můžete užívat buď ve formě odvaru nebo kapslí/tablet. Odvar připravíte podobně jako běžný čaj. Vrchovatou čajovou lžičku (=cca 1 gram) sušené natě kotvičníku zalijte půllitrem vařící vody a následně 30 minut vařte. Odvar přeceďte a pijte 3× denně přibližně půl hodiny před jídlem. Účinky kotvičníku lze pocítit již po třech dnech. Co se týče kapslí, s výběrem vám nejlépe poradí ve specializovaných obchodech se sportovní výživou, případně v lékárně (1).

Kvůli obsahu alkaloidů by neměly kotvičník užívat osoby mladší 18 let, těhotné a kojící ženy. Dále by se neměl užívat při zvětšené prostatě či rakovině prostaty. Vzhledem k tomu, že tribulus může snižovat hladinu cukru v krvi, užívání bylinky v kombinaci s léky na cukrovku může způsobit, že se hladina cukru v krvi nebezpečně sníží (1).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24559105/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120469/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8623187/, (4) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26727646/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat