Hormonální nerovnováhu zkrotí obyčejné bylinky

Když dojde ke vzpouře hormonů, tělo si to pěkně „odnese“. Naštěstí je tu ale jetel luční, chmel otáčivý nebo levandule lékařská. Všechny tyto prostředky jsou na tento problém „jako dělané,“ přičemž nabízejí i další prospěšné výhody!

Bez ohledu na to, v jaké životní fázi se žena nachází, hrají hormony v jejím zdraví, vzhledu i psychické pohodě velkou roli. Jejich nevyrovnané hladiny totiž negativně ovlivňují úroveň energie, spánek, kvalitu pokožky, sexuální apetit, paměť, zažívání, tělesné křivky i náladu. Ano, bez sebemenší nadsázky bychom mohli říct, že každý výkyv těchto sloučenin narušuje pohodovou existenci a způsobuje nepříjemné potíže (1). Čím ale tuto neblahou situaci napravit? O slovo se hlásí tyto bylinky! Jen je vyslyšet…

Nepodceňujte jetel

Jetel luční je příznivci alternativní medicíny doporučován při gynekologických a vaginálních zánětech. Jeho schopnosti však něžné pohlaví ocení i tehdy, potrápí-li ho hormonální nerovnováha i těžko snesitelné příznaky spojené s menopauzou či klimakteriem. Tato rostlinka taktéž posiluje organismus, pomáhá při čistění krve a zlepšuje funkce jater. Rovněž mívá zklidňující účinky, čímž podporuje kvalitní spánek (2).

Přítel zvaný chmel

Většina lidí zná chmel jen jako látku tvořící základ piva. Především jde však o léčivý prostředek s dlouhou tradicí, který se pěstuje zhruba od osmého století. I chmel může vzpouru jmenovaných sloučenin potlačit a nastolit tak vnitřní pořádek. Zároveň působí sedativně, tlumí křeče, uvolňuje napětí hladkého svalstva a snižuje horečku. Velice prospěšný je i pro trávení, neboť přímo ovlivňuje vylučování žaludečních šťáv (3).

Levandulí k celkové harmonii

Charakteristická a pronikavá vůně levandule potěší nejednu čichovou buňku. A její obsažené složky zase celé tělo! Tato bylina, jež se zmiňuje hlavně v souvislosti s odpočinkem, dokonale vyvažuje hladiny hormonů a mírní bolesti hlavy. Souběžně urychluje hojení ran, posiluje imunitní systém a normalizuje krevní tlak (4). Na čaj z ní připravený je tedy vždycky vhodný čas!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538498/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2735287/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6151408/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Krůtí maso na bylinkách

(6 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat