Do dalšího roku s tělem bez škodlivých toxinů i zánětů

Chcete do dalšího roku vstoupit s čistým štítem i tělem? Zatímco to první je výhradně ve vašich rukou, s detoxikací by vám mohly pomoci brusinky a kopřivový čaj. Nebo máte chuť spíš na koprovou omáčku?

Proč se kolem detoxikace dělá takový povyk? Ať už si o ní myslíte cokoli, tento mediální humbuk je oprávněný. Očista od toxinů a škodlivých látek hodně přispívá ke správnému fungování všech orgánů, což samozřejmě zlepšuje fyzické i psychické zdraví (1). Ani sebemenší „vnitřní úklid“ tedy není zbytečný! Nevíte, jaké čisticí prostředky zvolit? Tyhle by se vám možná mohly zalíbit…

Kopr jako spojenec 

Kopr lidé pěstují již celá staletí. A jak rádi! Staří Řekové ho považovali za nejúčinnější řešení proti škytavce, které navíc chrání před očarováním zlými duchy. Nedal na něj dopustit ani císař Karel Veliký, jehož poddaní ho museli opečovávat na všech jeho statcích. Že by byl i tento panovník příznivcem detoxu? Asi těžko, nicméně pravdou zůstává, že kopr obsahuje cenné antioxidanty, které na sebe dokážou vázat volné radikály a účinně je likvidovat (2).

Pozvěte na pomoc brusinky

Máte brusinky úzce spojené s palčivým zánětem močového měchýře? No jistě, vždyť se na tuhle patálii neustále doporučují. Jenže užitečné jsou i v jiných disciplínách. Kromě toho, že zvyšují ochranu před rakovinou, posilují zubní sklovinu a svědčí obranyschopnosti, také pomáhají pročišťovat tělo. Za tuto schopnost jinak zvané červené borůvky vděčí kyselině ellagové, která nahromaděné škodliviny ze systému vymýtí se vší parádou i zodpovědností (3).

Využijte kopřivu

Že kopřiva je jen obyčejný plevel? Takové tvrzení by lidové léčitele zvedlo ze židle. Podle nich zbavuje organismus odpadních látek, zastavuje krvácení a příznivě působí na činnost jater. S tím souhlasí i odborníci, kteří dodávají, že tato žahavá bylinka zároveň zvyšuje produkci červených krvinek i energetickou hladinu, přičemž harmonizuje trávení a pomáhá při infekcích (4). Není už čas na šálek čaje?

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5088306/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92762/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100552/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat