Aspirin má nebezpečné vedlejší účinky

19.01.2023 | Zdraví

Představte si, že možná žijete ve světě, kde si vezmete tabletku na bolest hlavy, která vám v dané situaci sice uleví, ovšem podstatně zvýší riziko infarktu. Nebo kvůli ní „vyfasujete“ potíže s trávením!

Aspirin (1) je asi nejpoužívanějším práškem proti běžným bolístkám. Máte tohoto zachránce doma i vy? Pak byste měli vědět, že v souvislosti s jeho užíváním se objevily jisté znepokojující informace. Medikament, jehož historie výroby sahá až do 19. století, údajně ohrožuje celý kardiovaskulární systém. Kdo si něco takového troufá tvrdit? A není to jen poplašná zpráva?

Prášek, který zabíjí? Dost možná

Britský kardiolog John Cleland působící na Hullské univerzitě pořádně šokuje. Odborník se na základě své již třetí studie (2) domnívá, že uvedené léčivo podstatně zvyšuje pravděpodobnost infarktu, což pochopitelně nahrává i předčasnému úmrtí. Jako by už tak situace nebyla dost děsivá, expert směle poukazuje na to, že rizika aspirinu značně převažují nad přínosy týkající se útlumu bolestí i zánětů. Měli byste jeho zásoby odnést zpátky do lékárny s tím, že nehodláte podstupovat zbytečná rizika? Obrázek si udělejte raději sami…

Bolehlav, nebo potíže s trávením. Vyberte si

Jmenovaný „srdcař“ dlouhodobě zkoumal zdravotní stav jedinců, kteří se ke konzumaci dostupného prostředku doznali. Nashromážděná data (2) jednoznačně prokázala, že u spousty monitorovaných subjektů došlo buď k rozvoji, nebo zhoršení již stávajících kardiovaskulárních obtíží.

Prostřednictvím stejného výzkumu (2) rovněž vyšlo najevo, že dlouhodobé užívání aspirinu může v krajních případech způsobit krvácení do gastrointestinálního traktu, což s sebou samozřejmě nese další vážné komplikace. Tedy alespoň takový je názor kardiologa Johna Clelanda. Jste v šoku? Kdo by se divil. Pokud jste na onen „pochybný prášek“ z léčebného hlediska zanevřeli, můžete ho využít jinak. Třeba kosmeticky!

Řešení akné i černých teček, o kterém je dobré vědět

Věřte, nebo ne, díky svému složení je aspirin účinný v boji proti akné, neboť tlumí nejrůznější ekzémy. Nelze mu odepřít ani to, že odstraňuje černé tečky i odumřelé kožní buňky. Aby toho nebylo málo, rovněž čistí zanesené póry a zesvětluje tmavé skvrny na pokožce (3). Smíchat ho můžete kromě vody i s medem, kokosovým olejem nebo klidně i jogurtem. Získanou pastu si naneste na postižená místa, nechte pár minut působit a opláchněte.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519032/, (2) ww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8787993/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4693360/






Celkem 4 komentářů

Mohl by tedy pan kardilog jmenovat jeden jediný lék, který není nebezpečný a nemá žádné vedlejší účinky ? Myslím si naopak, že aspirin patří mezi ty nejméně nebezpečné a nejlepší, co na nachlazení a záněty při dodržování správného dávkování funguje nejlíp. funguje nejlíp.
19.01.2023
balcin
19.01.2023

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat