Převislý faldík na břiše je zdravotní hrozbou

Věděli jste, že faldík na břiše je vlastně životu nebezpečný? Proto by s ním podle lékařů měl každý, kdo si ho „pěstuje“, rázně zatočit. Jakou strategii zvolit? Možnosti jsou hned tři, stačí si jen vybrat!

Tuk v oblasti břicha je nejen úhlavním nepřítelem plavkové sezony, platí i za nebezpečnou zdravotní hrozbu. Odborníci ho často spojují se zvýšeným rizikem diabetu 2. typu, kardiovaskulárních chorob, a dokonce i některých typů rakoviny (1). Jak moc je situace vážná? Pravděpodobně víc, než si kdekdo dokáže představit…

Faldík jako důvod předčasného odchodu

Břišní tuk vás může i zabít, protože je biologicky aktivní. To znamená, že produkuje hormony a další látky, které nahrávají vzniku různých zánětů. Také může negativně ovlivnit, jakým způsobem vaše tělo zpracovává cukry a další tuky. Čím více ho máte, tím větší je i pravděpodobnost, že vás postihne mrtvice, demence, rakovina nebo diabetes (2). Propadli jste teď naprostému zděšení a s hrůzou hledíte na svůj pas? Pokud zrovna nevypadá jako z titulní stránky časopisu zaměřeného na zdravou stravu, čtěte dál. Existují totiž zaručené metody, jak s tukem v oblasti břicha rázně zatočit.

Slunce jako dietní fígl? Kupodivu ano

Teď to asi bude znít poněkud bláznivě, nicméně měli byste vzít na vědomí, že pokud se nebudete vystavovat hřejivým slunečním paprskům a čerpat tak vitamin D, značně zvýšíte bojeschopnost s břišním tukem. A to jako vážně. Michael Zemel, což je americký výzkumný pracovník působící na Institutu výživy univerzity v Tennessee, je toho názoru, že absence „déčka“ zvyšuje produkci steroidního hormonu kalcitriolu, který má prsty v ukládání tuků (3). Takže svléknout svršky a hurá na slunce!

Nepodceňujte pitný režim. Za žádných okolností

Tekutiny jsou alfou i omegou zdraví a štíhlých křivek. Nemáte v tomhle trochu mezery? Je nejvyšší čas brát pitný režim trochu zodpovědněji (4).

Dopřejte si kvalitní a ničím nerušený spánek

Často ponocujete? A jéje. I spánková deprivace se do značné míry podílí na ukládání tuku v oblasti vašeho pasu. Tedy alespoň tak to naznačují závěry americké studie (5) provedené na Wake Forest University School of Medicine v Severní Karolíně. Její poznatky sdělují, že jedinci, kteří spí méně než šest hodin, jsou k nárůstu viscerálního tuku náchylnější o 35 %. Možná není od věci zvážit úpravu denního harmonogramu, co vy na to?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6906176/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10148711/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6122607/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2279744/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat