Četnost úklidu podložená vědeckými poznatky

Víte, v čem spíte? Tušíte, že na vás bakterie číhají i na dveřních klikách a ve dřezech? Nedejte jim šanci a pravidelně uklízejte. Na frekvenci nesmírně záleží!

Z průzkumu, který pro společnost Ikea provedla agentura Kantar Milward Brown, vyplynulo, že 55 % Čechů uklízení nebaví. Téměř třetina, 29 %, tuto činnost odkládá až do doby, kdy s už doma není k hnutí, a poházené věci překážejí v pohybu. Na druhou stranu existují lidé, kteří úklidu jako takovému věnují podstatnou část svého života, denně vysávají, stírají a perou.

Tak pochopitelně, že pokud jde o čistotu domova, každý má o pořádku nějakou tu svoji představu, nicméně ze zdravotního hlediska je častější úklid víc než žádoucí – už jen kvůli zdraví. Všudypřítomné malinké bakterie, mikroby a viry útočí ze všech stran, ulpívají na površích i pokožce. Víte, jak často byste měli čistit vanu, utírat záchod nebo měnit povlečení?

Koberce a podlahy

Koberec vyžaduje pozornost jednou týdně či častěji, pokud je v domácnosti chlupaté zvíře. Podlahu v kuchyni, která je taktéž rájem potravinových bakterií, stírejte podle potřeby a frekvence vaření, důkladnou očistu však vyžaduje minimálně jednou za sedm dní.

Ložní prádlo

Ačkoli většina bakterií na povlečení je neškodná, houby, spolu s nečistotami a potem uvolněným během spánku, přispívají k akné a tvorbě lupů. Postel převlékejte jednou týdně.

Umyvadla a dřezy

V koupelnovém umyvadle se hromadí fekální odpad (kvůli mytí rukou po použití koupelny), kuchyňský dřez je zase centrem bakterií z potravin, jako je E. coli, listerie a salmonela. Stačí, když manipulujete se syrovým masem a problém je na světě. Umyvadla a dřezy utírejte pokud možno denně a nevynechávejte ani krájecí prkénka. Ty nestačí jen tak opláchnout pod tekoucí vodou nebo setřít houbičkou. Po každém použití by se měla dezinfikovat! Kuchyňskou utěrku měňte obden.

Ručníky a osušky

Ručníky a osušky taktéž bývají rájem pro fekální bakterie a stafylokoky, a proto by se měly prát každý druhý den.

Toaleta

Koupelna je hostitelem různých nezvaných návštěvníků. Toaletu je třeba dezinfikovat jednou týdně, vanu jednou za dva týdny. V případě, že se někde objevuje plíseň, použijte odpovídající likvidační prostředek. Pokud se spóry, tedy výtrusy, kterými se plísně množí, vyskytují ve vzduchu ve vysokých koncentracích, dostávají se přes dýchací systém do plic. Kliky u koupelny a toalet dezinfikujte minimálně jednou za dva týdny, v případě, že je někdo z členů domácnosti nemocný, zbavujte se bakterií častěji.

Zdroje: nbcnews.com, microban.com, https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/clanek/nikdo-doma-neuklidi-tak-jako-ja-mysli-si-vetsina-cechu-40070522, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat