Pocit letargie může vycházet z nedostatku živin

Nechce se vám vůbec nic? Nemáte náladu? Pak to chce doping v podobě potravin obsahujících železo, omega-3 mastné kyseliny nebo zinek. Co to udělá s vaším zdravím a psychikou?

Abnormální netečnost, zpomalenost, chorobná spavost nebo lhostejnost. I tak nějak se dá charakterizovat letargie, která je všechno, jen příjemná. Máte s ní co dočinění i vy? Možná je to důsledek sychravého podzimního počasí. Anebo taky ne. Co když za takovým neblahým stavem stojí absence určitých živin? Na jaké se přesně zaměřit, abyste se na svět začali zase usmívat?

Zinek pro relax

O zinku se většinou hovoří v souvislosti s reprodukcí, imunitou nebo regenerací. Je pravda, že do těchto věcí skutečně zasahuje, na svých pomyslných bedrech má ale i jiné úkoly. Třeba zlepšování  vaší nálady! Je prokázáno, že jeho nízké hladiny podstatně zvyšují pravděpodobnost úzkostných stavů, depresí a chmurných emocí. Čistě pro jistotu ho tedy načerpejte prostřednictvím mořských plodů, dýňových semínek, rajčat, pomerančů, pšeničných klíčků, červené řepy, kuřecího masa a luštěnin.

Omega-3 mastné kyseliny zajistí dávku optimismu

O omega-3 mastných kyselinách slyšel zřejmě každý, ale málokdo ví, jak v lidském organismu vlastně působí. Tyto zdravé tuky jsou nepostradatelné pro radostné psychické rozpoložení, paměť i správnou činnost mozku. Souběžně omezují riziko kardiovaskulárních i chronických chorob, zatímco předchází obezitě a diabetu. Protože si tyto látky neumí tělo vytvořit samo, snažte se je získat třeba z tučných ryb, mandlí, listové zeleniny či slunečnicových a lněných semínek.

I železa je třeba

Splíny dokáže zahnat i železo. A to celkem spolehlivě! Pokud optimalizujete jeho příjem, můžete nad nepříznivými duševními stavy vyzrát. Tento minerál je ovšem zásadní i pro obranyschopnost, termoregulaci, dýchání, práci svalů a červené krvinky, které zajišťují přenos kyslíku do tkání. Z rostlinných produktů jsou jeho významným zdrojem ořechy, obiloviny, brokolice, špenát, mák nebo houby, zejména pak hřiby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat