Co se stane, když muž udělá 40 kliků najednou

Silné paže a hruď u mužů jsou dobrým indikátorem zdraví oběhové soustavy muže. Pánové, kteří nejsou schopni udělat ani deset kliků najednou, jsou nejvíce ohroženi infarktem, mrtvicí a chorobami oběhové soustavy. Naopak muži, kteří jsou tak fit, že dokážou udělat najednou čtyřicet kliků, jsou ohroženi ve srovnání s nimi dvakrát méně.

Už jen pánové, kteří dokážou udělat mezi jedenadvaceti a třiceti kliky najednou, jsou ohroženi nemocemi oběhové soustavy o pětasedmdesát procent méně.

Podle vědců z Bostonu je přitom schopnost udělat kliky mnohem lepším indikátorem zdraví srdce u mužů než testování na běhacím pásu.

„Kliky v ordinaci lékaře by mohly být snadnou a levnou metodou testování rizik pro rozvoj onemocnění oběhové soustavy,“ tvrdí doktor Justin Yang z Bostonu.

Nejde jen o srdce, ale i o mozek

Silná hruď je ovšem u mužů žádoucí nejen z hlediska nižšího rizika onemocnění srdce a cév. Podle finského výzkumu jsou svaly v horní polovině těla také indikátorem nižší pravděpodobnosti, že člověk onemocní demencí.

Finové měřili několik faktorů indikujících sílu svalů. Jednak úchop rukou, ale také sílu prsních svalů při vzpěru činky na lavici a dále sílu nohou při vytlačování závaží či přednožení. Kromě úchopu rukou všechny ostatní faktory poukazovaly na lepší mentální zdraví, lepší kognitivní funkce a nižší riziko onemocnění starobní demencí.

„Vztah mezi sílou svalů horní a dolní poloviny těla a různými aspekty kognitivních funkcí je relativně málo prozkoumaná oblast,“ tvrdí autorka výzkumu doktorka Heikki Pentikäinen z Finska.

Osobám ve středním věku doporučuje, aby několikrát týdně posilovaly svaly horní a dolní části těla, aby si zajistily lepší mentální zdraví a chránily se před rozvojem demence.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat