Nedostatečný spánek a stres. Faktory, které nejčastěji způsobují obezitu

Stres je největší soupeř v boji s obezitou. Pokud lidé podléhají značnému stresu v práci či soukromém životě, nedaří se jim hubnout a udržovat si normální hmotnost ani při zdravé stravě a pohybu. Tělo se obaluje tukem a odmítá ho odbourávat. Omezení psychické a fyzické zátěže a spánek devět hodin denně jsou jediné metody, které hubnutí zaručí.

„Veškeré výzkumy dokazují, že chronický stres vyvolává větší hlad, nutí nás jíst nezdravé potraviny, způsobuje odpor člověka k sobě samému a znemožňuje kvalitní spánek. Když chceme zhubnout a mít trvale normální postavu, je nezbytné zbavit se stresu,“ tvrdí doktor David Mosley z Londýna.

Spánek devět hodin za noc výrazně sníží hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi a také omezí sekreci hladových hormonů. Obojí jednak posiluje schopnost držet se zdravého stravovacího plánu, ale také omezuje tvorbu nových tukových buněk.

„Spánek a stres spolu velmi úzce souvisejí, když je člověk ve stresu, vede to k problémům se spánkem a problémy se spánkem naopak zhoršují stres tím, že při nedostatečném spánku se zvyšuje sekrece stresového hormonu,“ tvrdí doktor Mosley.

Nespavost ovivňuje i psychiku

Kvalitní spánek se vůbec nevyplatí podceňovat. Jeho nedostatek podle nedávného výzkumu může dokonce způsobovat psychická onemocnění! Dosud se přitom soudilo, že právě zmíněné psychické nemoci vedou k nespavosti. Podle oxfordských psychiatrů je tomu naopak.

Tvrdí, že neplatí, že deprese či úzkosti způsobují nespavost, ale že nespavost vyvolává depresivní, úzkostné či paranoidní stavy.

Když jedince trpící nespavosti pomocí kognitivně-behaviorální terapie zbavili jejich potíže tak, že spali řádně sedm až devět hodin denně, došlo k snížení výskytu depresí a úzkostí o dvacet procent a o deset procent se zlepšila jejich celková nálada a pocit štěstí.

„Problémy se spánkem jsou u lidí trpících mentálními potížemi velmi časté, ale příliš dlouho byla nespavost podceňována spíše než příčina psychologických potíží jako okrajový symptom. Tato studie staví starou hypotézu na hlavu a dokazuje, že nespavost způsobuje mentální potíže,“ tvrdí profesor Daniel Freeman z Oxfordské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat