Nebuďte zavření doma. Čas trávený v interiéru škodí vašemu zdraví

Nejste vyloženě přírodní typ a místo procházky se radši podíváte na další epizodu seriálu? Pak se nesmíte divit, že nemáte ideální křivky, dostatek energie, ani úsměv na tváři. Lenošení mezi čtyřmi stěnami má totiž následky!

Trávíte rádi volné chvilky doma u televize, bez ohledu na počasí? Tenhle zvyk, lenost, nebo prostě jen averze k venkovním aktivitám, se na vašem zdraví může neblaze podepsat. Dokonce víc, než byste mysleli! Co všechno je v sázce? Nadváha, deprese, poruchy spánku, ale i častá únava.

Ticho, tma a gauč? Důvod k návštěvě lékaře

Tak samozřejmě, někdy se vám prostě ven nechce, protože tam prší, je zima, nebo jste unavení z práce. Pro jednou se nic nestane! Problém však může nastat, když se člověk přirozenému světlu vyhýbá permanentně. Sluneční paprsky totiž pomáhají tělu produkovat nepostradatelný vitamin D. K čemu je vám dobrý?

Zdroj radosti i prevence nemocí

Déčko má v popisu práce zlepšovat vám náladu, protože zvyšuje hladinu hormonu serotoninu v mozku. Dále posiluje imunitní systém organismu a snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny, cukrovky i kardiovaskulárních onemocnění. Dokáže však zatočit také se záněty a chrání vás před nachlazením a virózami. Teď si možná říkáte, že kvůli němu nemusíte nutně na čerstvý vzduch, protože ho pohodlně načerpáte z potravin či doplňků stravy. V tomhle možná máte pravdu, jenže pořád jsou věci, ve kterých hraje přirozené světlo důležitou roli. A neměli byste se před ním skrývat!

Hřejivá sluneční záře má v rukou váš cirkadiánní rytmus. To jsou takové biologické hodiny, jež řídí chutě k jídlu, energetické hodnoty a hlavně spánek. Závěry americké studie prokázaly, že nadbytek elektrického osvětlení dokáže lidské vnitřní rytmy pořádně rozhodit  – takže z nadbytku času tráveného v místnosti hrozí nadváha, chronická únava a v neposlední řadě i poruchy spánku.

Hurá do přírody a bude vám hej

Ještě jsme vás nepřesvědčili o tom, že relax na gauči je vašim nepřítelem a všeho moc škodí? Zdravotní přínosy pobytu venku odhalil skotský výzkum provedený na univerzitě Glasgow. Tamní výzkumníci zjistili, že lidé, kteří často chodí do přírody, mají velmi nízkou pravděpodobnost, že je v budoucnu potkají potíže s duševním zdravím. Podle odborníků prý stačí pouhých 30 minut denně někde v zeleni a nic takového vám nehrozí! Jaký že máte plán na dnešní odpoledne?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat