Chutě na sýr nebo čokoládu. Vaše tělo tím volá o pomoc

Dokonce i člověka, který nepatří mezi milovníky čokolády, občas zaskočí nečekaná chuť na tuto pochoutku. Podobně můžeme z ničeho nic pocítit chutě i na další skupiny potravin. Říkáte si, že vaše tělo prostě trošku blázní? Možná ve skutečnosti poukazuje na nějaký problém…

Co mohou jednotlivé chutě znamenat?

Na bílé pečivo, těstoviny a spol.

Co značí: Vyčerpání, smutek, nedostatek sacharidů

Potraviny typu bílé pečivo mají vysoký obsah sacharidů. A po nich naše tělo prahne, když nutně potřebuje dodat rychlou dávku energie. Proto po fyzicky náročném dni máme tendenci sahat po zmíněných jídlech.

Ovšem nejen vyčerpání fyzické nás žene do náruče bílého rohlíku či špaget s kečupem. Spousta z nás se naučila řešit jídlem i nejrůznější smutky a splíny – a právě sacharidy je „léčí“ nejlépe (nikoli ovšem nejzdravěji).

Pokud držíte dietu a v noci se vám o houskách a spol. i zdá, pak se vám možná snaží tělo signalizovat, že mu nedodáváte dostatek sacharidů, a to v žádné (a tedy ani zdravé) formě. To je častou chybou „dietářů“, kteří mají sacharidy zafixované jako nepřítele štíhlé postavy a zcela je ze stravy vyškrtnou.

Na sladkosti

Co značí: Závislost na cukru

Již v roce 2007 vyšla studie, jejíž závěry přirovnaly účinky cukru na naše tělo k účinkům nikotinu a dalších návykových látek. Jinými slovy – na cukru se stanete závislí stejně jako na cigaretách. Dokáže totiž ovlivnit produkci některých hormonů, jež zajistí, že se cítíme lépe – a to je velmi návykový stav.

Čím více svých chutím na potraviny obsahující cukr podléháme, tím více zabředáváme do závislosti. A tak je lepší se zapřít a odolat. Nemine měsíc, aby vědci nedokázali nějaký další škodlivý účinek cukru na náš organismus.

Na maso

Co značí: Nedostatek proteinů, případně železa nebo vitaminů skupiny B

Objevuje se vám poslední dobou před očima stále častěji obraz šťavnatého steaku, hamburgeru nebo grilované krkovice? Pak nejspíš vaše tělo volá o pomoc, protože mu chybí jeden ze základních stavebních materiálů – bílkoviny. Ty přitom nemusejí pocházet jen z masa, ale například i z vajec, sýrů, luštěnin nebo tofu apod.

Druhou z možností je, že vašemu tělu chybí železo či vitaminy skupiny B. Také ty se nacházejí nejen v mase a podílejí se na spoustě důležitých pochodů ve vašem organismu. Především nedostatek železa pak může vést ke vzniku anemie.

Na čokoládu

Co značí: Smutek, ale také nedostatek hořčíku či mastných kyselin

Chuť na čokoládu může samozřejmě spadat do kategorie „chuť na cukr“, ale může značit i jiné obtíže. Při konzumaci této pochoutky se uvolňuje serotonin či endorfiny, tedy hormony, jež nám zajistí zlepšení nálady. Proto spousta z nás sahá po čokoládě, když nám není zrovna lehko na duši (odborníci na výživu ale varují – mnohem lepší je při splínu zavolat někomu blízkému nebo se jít proběhnout ven, naučit své tělo řešit smutky jídlem je nebezpečná věc).

Ovšem chutě na čokoládu mohou značit i deficit minerálů, jako je hořčík nebo chrom, které tato pochoutka obsahuje v poměrně vysokém množství. Pokud už chutím podlehnete, snažte se alespoň sáhnout po čokoládě s co nejvyšším obsahem kakaa!

Na sýr

Co značí: Nedostatek vitaminu D či vápníku

Ačkoli se rozhodně nepočítáte mezi milovníky sýrů, najednou se bez nich nemůžete obejít? Pak možná trpíte nedostatkem dvou důležitých živin, které sýry obsahují v poměrně vysokém množství – vápníku a vitaminu D. Oba se podílejí na zdraví našich kostí. A ani u jednoho není výjimkou, že se nám jej nedostává (především vitaminu D má většina lidí výrazný defcit)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat