Prostreno.cz

Ovoce a zelenina, které loupete poměrně zbytečně

Jsou druhy zeleniny a ovoce, na které už automaticky bereme škrabku. Ale to je velká chyba! Připravujeme se tak o spoustu důležitých živin.

Které ovoce nebo zeleninu bychom napříště měli konzumovat i se slupkou?

Brambory

Věděli jste, že 20 % živin, jako je třeba vitamin B, kvalitní vláknina nebo důležité minerály včetně kalcia, obsahuje právě bramborová slupka? Napříště brambory pouze pořádně vydrhněte, abyste je zbavili nečistot, ale neloupejte!

Lilek

Nebojte se, že slupka lilku zůstane i přes tepelnou úprav u tuhá a nepoživatelná. Vůbec ne! A navíc obsahuje fytonutrient s názvem nasunin, který je velmi silným antioxidantem bojujícím proti stárnutí buněk!

Sladké brambory

Na našich talířích se zabydlují čím dál víc, ale podobně jako klasické brambory je většina z nás loupe. Chyba. Jejich slupka obsahuje spoustu vitaminu C, draslíku a také betakarotenu!

Okurka

I když je okurková slupka občas trochu „náročnější“ na žvýkání, rozhodně se o ni neochuzujte! Je totiž plná důležitých antioxidantů, které posilují imunitní systém, a také kvalitní vlákniny, jež pomáhá v boji se zácpou a podporuje trávení.

Mrkev

Stačí ji pořádně omýt, nemusíte ji loupat. Právě nejsvrchnější vrstva mrkve totiž obsahuje většinu důležitých živin, které tahle zelenina nabízí. Je škoda je vyhodit!

Jablko

Spousta lidí si jablka loupe kvůli těžší stravitelnosti slupek. Jenže se ochuzují o důležité antioxidanty – především quercetin a vitamin C, které jsou známé jako klíčové živiny v prevenci rakoviny.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/peeling-fruits-veggies, www.cookist.com/13-fruits-and-vegetables-you-should-and-shouldnt-peel/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat