Prostreno.cz

5x každodenní hříchy: Tyhle vaše zlozvyky škodí zdraví nejvíce!

Všichni víme, co všechno máme dělat, abychom byli zdraví. Ovšem ruku na srdce – dodržujeme všechny zásady? A které zlozvyky nám škodí více, než bychom si mysleli?

Jakých „hříchů“ proti svému zdraví se nejčastěji dopouštíme?

1. Ignorujeme zubní nit

Používáme poctivě kartáček, pastu a ústní vodu, pravidelně pak přidáme mezizubní kartáček (i když spousta z nás ne tak často, jak bychom měli). Ale jen málo z nás do rutiny čištění zubů zařadí s železnou pravidelností i zubní nit. Přitom díky ní se zbavíme nečistot mezi zuby, které mají na svědomí nejen zubní kaz či kámen, ale v důsledku i zvýšené riziko kardiovaskulárních nemocí!

2. Pijeme limonády

Moc dobře víme, že bychom neměli pít sladké limonády, a tak si kupujeme ty bez cukru. Ovšem řada odborníků na výživu by netleskala ani takovému postupu. Pravda, neobsahují sice tolik kalorií (někdy žádné), ale zato jsou plné nejrůznějších chemikálií. A navíc jejich milovníci často uspokojí volání svého organismu po nějakém cukru jinými sladkosti. V důsledku toho pak zkonzumují mnohem více kalorií.

3. Milujeme prášky

Řada z nás řeší menší zdravotní obtíže návštěvou lékárny a nákupem bez receptu dostupných léků. Pokud je užíváme v souladu s příbalovým letákem, měly by být bezpečné. Ovšem onen příbalový leták bychom měli číst i z jiných důvodů, než je dávkování léků! Zvláště pokud užíváte i jiné přípravky (ať už na recept nebo bez něj), hrozí, že spolu budou léky nepříjemně reagovat. Některé kombinace mohou být dokonce životu nebezpečné. Kromě příbalového letáku by vám měl poradit i každý lékárník.

Mimochodem, spoustu běžných bolístek můžeme zvládnout i bez léčiv, případně s pomocí některých „babských“ rad a postupů (Čtěte: 5 babských rad na ucpané dutiny. Nenechte se jimi otrávit! nebo Nachlazení: Než se vydáte do lékárny aneb Co by dělaly naše babičky).

4. Sladíme

Slazená káva či čaj jsou naprosto ukázkovými příklady, jak svému organismu dodáme naprosto zbytečné, tedy prázdné kalorie (tedy nulová výživová hodnota, pouze ta energetická). Spousta lidí, kteří si stěžují, že nemohou zhubnout, by svému tělu velmi pomohla, kdyby prostě přestala sladit. A neplatí to jen pro lidi s nadváhou! Doporučená dávka cukru za den by neměla přesáhnut množství odpovídající 6 čajovým lžičkám (a započítává se i cukr obsažený v jídle).

5. Obědváme u počítače

Pokud váš pracovní oběd vypadá tak, že si na stole před počítačem vyndáte buď něco z domova, nebo to, co jste si koupili cestou do práce, a sníte to, zatímco vyřizujete poštu apod., děláte chybu. Sice jste poměrně produktivní v práci (neztrácíte čas), ale svému tělu dodáváte kromě jídla i spoustu mikrobů, jež se na vašem pracovním stole nacházejí (určitě jste slyšeli o tom, že jich je více než na toaletách – a je to pravda), ale tím, že se na jídlo nesoustředíte, sníte bezmyšlenkovitě mnohem více jídla, než potřebujete. Navíc se prakticky nehnete z místa, takže pohyb máte nulový. To vše vede nejen k obezitě, ale také problémy s páteří, kardiovaskulárním chorobám apod. Zkrátka si na oběd vždy vyhraďte čas a odpočiňte si během něj od práce! Prospějete svému zdraví.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat