Prostreno.cz

5 nejčastějších výmluv, proč nejíte zdravě

Tak tuhle otázku si někdy v životě položila většina z nás. A ani jsme neměli příliš práce s vymýšlením odpovědí. Nebo lépe řečeno výmluv…

Co takhle s výmluvami přestat a zaměřit se na vlastní zdraví? Nikdy není pozdě a ani to není tak složité, jak jsme často sami přesvědčeni. Posuďte sami!

Výmluva č. 1: Na vaření zdravých jídel a cvičení nemám čas!

Asi nejčastější výmluva. Kde mám brát po všem tom celodenním shonu čas ještě na nějakou pohybovou aktivitu nebo vaření všech těch super zdravých pokrmů?

Skutečnost: Upřímně, pokud už vaříte, není zas tak těžké vyměnit nezdravé ingredience za ty našemu organismus prospěšné. A jestli nevaříte a stravujete se jen tak něčím studeným, proč nevyměnit bílý rohlík za celozrnný, pochybný salám za kvalitní šunku nebo sýr apod. a doplnit večeři salátem? Čas nehraje v rozdílu mezi zdravými a nezdravými jídly v podstatě žádnou roli.

Co se cvičení týče, kdo říká, že musíte každý den strávit hodinu někde v posilovně? Úplně stačí, když namísto vysedávání z televize vezmete večer kolo a na půl hodinky se pojedete projet (nemáte kolo? no a co, můžete si jít na 30 minut zaběhat, nebo se jen tak projít, v podstatě jakýkoli pohyb se počítá, na rozdíl od dřepění na gauči).

Výmluva č. 2: Nemám nikde blízko domova posilovnu/nemám dost peněz, abych si mohl/a dovolit posilovnu.

Členství ve fitness klubech bývá někdy dražší záležitostí, a navíc v některých regionech nejsou posilovny a spol. právě dostupnou záležitostí…

Skutečnost: Ke cvičení zdaleka nepotřebujete členství v nějakém fitku, upřímně řečeno nepotřebujete ani to fitko… Co vám brání několikrát oběhnout barák, na zahradě skákat přes švihadlo, doma si v obýváku zacvičit nebo zatančit na svou oblíbenou hudbu? Stačí trochu popustit uzdu fantazii a máte posilovnu i doma.

Výmluva č. 3: Zdravé jídlo je moc drahé!

Všechna ta bio zelenina, bio maso, bio ovoce a další úžasně zdravé věci jsou tak drahé, že by člověk musel být pomalu milionář, aby si je mohl dovolit!

Skutečnost: Upřímně řečeno, změnit svůj jídelníček směrem ke zdravé stravě vůbec nemusí znamenat, že musíte kupovat jídlo v bio kvalitě! Velkou změnu učiníte už tím, že začnete kupovat víc zeleniny a ovoce než dříve, tučné maso vyměníte za libové, peníze ušetřené za polotovary a uzeniny (ty vynechejte úplně) můžete použít třeba na ryby nebo cereálie a ostatní zdravé produkty. Nakupujte ve slevách a potraviny (u kterých to jde) zamrazte na později.

Výmluva č. 4: Dieta pro mě znamená vždycky velké trápení, proto brzo přestanu.

Všechny ty malé porce, pořád samá zelenina, vůbec žádné jídlo, které mám rád/a, neustálý pocit hladu, to je spíš trápení než dlouhodobý proces… na to prostě nemám vůli.

Skutečnost: Dnes už přeci dávno víme, že zdravé stravování nebo snaha o hubnutí zdaleka neznamená hladovění! Naopak, během tohoto procesu byste vůbec neměli mít hlad. Spíše se zaměřte na kvalitu, nikoli kvantitu jídla. Několik menších porcí denně potravin, jež zasytí a dodají tělu potřebné živiny, takže vás nepřepadne vlčí hlad nebo nejrůznější chutě. A oblíbená jídla, která nejsou právě dietní nebo zdraví prospěšná, si čas od času také dopřejte – v malé porcičce a bez výčitek!

Výmluva č. 5: Když já prostě nezdravá jídla miluju a nedokážu se jich vzdát!

Přece za to nemůžu, že mi tak chutná a že to, co mi chutná, je zrovna tak nezdravé a nedietní! A co bych z toho života měl/a, kdybych si odpíral/a i takovou malou radost, jako je oblíbené jídlo?

Skutečnost: Upřímně řečeno, tahle výmluva je asi nejhloupější ze všech a nejspíš vychází z mýtů, že zdravé rovná se bez chuti. Zdravá strava neznamená jen salát nebo mrkev, znamená to pestrou škálu pokrmů (včetně masa a spol.), které našemu tělu dodávají všechny potřebné živiny (a to se o nezdravých jídlech říci nedá). A co se chutí týče – od čeho máme koření a bylinky? Je hloupost myslet si, že hubení lidé neustále chroupou nějakou zeleninu. Vůbec ne, jen si dávají pozor na to, aby jejich jídla byla kvalitní a obsahovala vše, co mají (nebo naopak neobsahovala to, co nemají).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat