Prostreno.cz

Konzumací přírodních prostředků nyní opravdu nešetřete

Nemůžete se zahřát a ještě vás tíží splíny? To chce pepř, maliník nebo rozmarýn! Tyto přírodní poklady vylepší i vaše trávení, tlak a imunitu, proto je neváhejte zařadit do podzimního jídelníčku.

Něco na zahřátí, imunitu i dobrou náladu? To by se na podzim vážně hodilo, viďte? Ovšem počkat, prostředky, které zatočí s bacily, zimomřivostí i chmurnými myšlenkami máte po ruce, respektive v kuchyni! Konkrétně s těmito byste teď asi neměli nijak šetřit…

Pepř jako ingredience s přednostmi

V minulosti se věřilo, že pepř hodně ovlivňuje plodnost a působí jako silné afrodiziakum. Zda toto ochucovadlo původem z Indie skutečně stimuluje libido, těžko soudit. Jisté však je, že zvyšuje teplotu těla, což v aktuálním období vůbec není od věci. Zároveň podporuje produkci endorfinů, detoxikuje organismus a zesiluje ochranu vůči nejrůznějším bacilům a tišší bolesti hlavy. Zvláštní význam má pepř pro dietáře, neboť díky obsažené látce zvané piperin urychluje metabolické funkce a tím i spalování kalorií.

Maliník pro krásu i optimismus

Čaj z malinových listů, který se dá sehnat v lékárně i bylinkářství, hodně prospívá především něžnému pohlaví. Pozitivně totiž ovlivňuje činnost pohlavních orgánů, zatímco znásobuje šance na početí. Jsou tu ale i jiné důvody k častější konzumaci. Maliníkový čaj, jenž překypuje vitaminy B i C, snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a posiluje imunitní systém. Jeho složení svědčí také pojivovým tkáním, pokožce, vlasům i nehtům. A protože zlepšuje pružnost cév i a tím i správnou cirkulaci krve, bojuje také proti chladným končetinám i zimomřivosti.

Místo tlustých ponožek rozmarýn

I rozmarýn se vyplatí mít po ruce, protože báječně prokrvuje a zahřívá. Čaj z něj připravený také povzbuzuje dobrou náladu a příznivě působí na mozkové funkce, tudíž může vylepšit paměť i soustředění. Vhodný je i pro jedince s arteriální hypertenzí, neboť normalizuje krevní tlak. Oceníte ho i při potížích s trávením nebo v situacích, kdy vás potrápí migréna a bolestivé svaly či klouby.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat