Prostreno.cz

Dieta v restauraci. Co si objednat, abyste příliš nehřešili

Jste uprostřed hubnutí, a proto se bojíte chodit s přáteli na jídlo? Ale to neznamená, že musíte opět skončit u nudného salátu. Poradíme, jak si vybrat náhradní pochoutku – podle typu restaurace.

Proč je salát nejčastější volba dietářů? Protože zelenina je zdravá a výživná. Proti tomu se nedá nic namítat, ale když už jsme u toho, co ostatní ingredience? Na ty si málokdo posvítí. Přidané oleje, krutony, slanina, sýry, ořechy, nebo majonézy… V těch je kalorií asi víc, než by hubnoucí potřebovalo. Plán B? Tenhle gastronomický průvodce vám ukáže, že odlehčených pokrmů existuje spousta. Kam dnes zajdete vy?

Pizzerie

Čemu se vyhnout? Česnekový chléb s máslem podávaný jako předkrm vás nesmí ani napadnout. Stejná výstraha platí i pro ostatní pomazánky, které vám jako gesto dobré vůle přistanou na stole. Nechceme malovat čerta na zeď, ale bůh ví, z čeho jsou vyrobené.

Co si vybrat? Kdybyste si náhodou chtěli trochu „zahřešit“, doporučujeme zvolit malý kousek vegetariánské pizzy. Obvykle bývá tenčí a je na ní méně sýra. K tomu zahradní salát – bez ničeho.

Indická restaurace

Čemu se vyhnout? Národní pochoutka pakora zní exoticky, ale nechte si zajít chuť. Smažené brambory v těstíčku smíchané s moukou jsou nejen ostré, ale hlavně tučné. Dobrá volba není ani kuřecí korma a jehněčí „rogan josh“. Jejich základ je smetana s kokosovým mlékem.

Co si vybrat? Vyzkoušejte kuře balti - prsa v bylinkovém sosu, ke kterým se výborně hodí rýže basmati. Ani s kuřecím tandoori nešlápnete vedle, protože maso je připravováno v peci a omáčky k němu vám vždy naservírují „bokem“.

Klasická italská restaurace

Čemu se vyhnout? S těžkým srdcem vás musíme varovat před krémovými těstovinami jako jsou špagety carbonara. Ani smetanové rizoto a smažené kalamáry nejsou to pravé. Jsou to sice pochoutky, o tom žádná, ale odolat se vyplatí.

Co si vybrat? Pokud si poručíte předkrm, vhodná polévka je minestrone. Jako hlavní chod se nabízí maso v omáčce na rajčatové bázi s dušenou zeleninou.

Japonská restaurace

Čemu se vyhnout? Z jídelníčku moudří asi moc nebudete, ale jestli se v názvu jídla objeví tempura, ruce i vidličky pryč. Jedná se o osmažené kousky ryb, masa, zeleniny, žampionů a dalších potravin zabalených v těstíčku a přelité omáčkou.

Co si vybrat? Sushi nebo sashimi je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, takže jasná volba! A ještě před ním ochutnejte miso polévku, učiněnou zdravotní bombu. Vědci tvrdí, že dokonce snižuje riziko rakoviny prsu.

Španělská a mexická restaurace

Čemu se vyhnout? Zapomeňte na chilli con queso a nachos. A pak na další pokrmy, které plavou v zakysané smetaně a sýru. To nebrat!

Co si vybrat? Fazolová polévka či gazpacho je parádní start. V lehkém rytmu můžete pokračovat, hraje vám do karet ryba s rýží, salát z mořských plodů nebo paella.

Thajská restaurace

Čemu se vyhnout? Zamávejte jarním závitkům, červenému i zelenému kari s příchutí kokosu. Nedá se svítit!

Co si vybrat? Pikantní krevety s polévkou tom yum. Jestli pokukujete po mase, hovězí na thajský způsob je něco přesně pro vás - a pro příznivce vegetariánství je tu přece tofu!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat