Nejdražší šunka světa je k dostání v Londýně za 53 tisíc

07.02.2010 | Zajímavosti

Obchodní dům Selfridges na Oxford Street v centru Londýna nabízí nejdražší šunku světa. Sedm kilogramů vážící kýta Iberico má vlastní test DNA, který dokazuje její původ a pravost. Masový výrobek přitom stojí 1 800 liber, tedy něco kolem 53 tisíce korun. Šunka pochází z vepřů chovaných v Extremaduře na severu Španělska.

Zvířata vychoval, popravil a šunku vyrobil Manuel Maldonado, jenž speciálně vybral 50 prasat, z nichž pak připravil dvojnásobný počet šunkových kýt. Čuníci dostávali speciální krmi tvořenou žaludy a kořínky, takže maso díky tomu získalo naprosto unikátní chuť.

Po porážce byly kýty ihned nasoleny a naloženy, pak je tři roky sušili, aby mohly být nakonec zabaleny do ručně vyráběně dřevené krabice a zabaleny do španělské látky.

„Fajnšmekři ocení v ústech se rozplývající texturu této naprosto úžasné španělské šunky. Kýta možná vypadá příliš draze, ale když si uvědomíte, jakou péčí prošla od výchovy prasete po uzení, je to vlastně skvělá cena. Každičký její gram bude chutnat jako neskutečný gurmánský luxus,“ uvedl nákupčí Andrew Cavanna z obchodního domu Selfridges.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat