Deset potravin pro úspěšnou jarní očistu

22.03.2023 | Výživa

„Detoxikace“ je odstranění nebo vyplavení toxinů z těla, jejichž zvýšené množství v těle se projevuje ve formě únavy, bolesti hlavy a přibýváním na váze. Toxiny se do našeho těla dostávají denně ve formě konzervačních látek, pesticidů, těžkých kovů, prostřednictvím jídla, které jíme, vody, kterou pijeme, a vzduchu, který dýcháme.

Zní to pomalu jako sci-fi, nicméně je to běžná praxe, zejména ve velkých městech, kde přicházíte běžně do styku se smogem, výfukovými plyny z aut, a pijete vodu z kohoutku. Do toho konzumujete zvýšené množství cukru, kofeinu a zpracovaných potravin, a minimálně se hýbete. Nezřídka do toho všeho vedete také stresující život, přičemž je dobře známo, že stres zpomaluje přirozenou detoxikační funkci těla.

Malá jarní očista je proto skvělá pro posílení imunitního systému, snížení únavy a dost možná i zlepšení vašeho celkového zdravotního stavu.

Nemusíte hned zahajovat drastickou očistu hladověním a pitím zeleninových šťáv. Velkou službu vám prokáže už jen to, že do svého jídelníčku přidáte některé z potravin, které vám s očistou pomohou, a nabijí vás energií na nadcházející teplé období!

Avokádo

Avokádo má vysoký obsah vlákniny a zdravých tuků. Obsahuje glutathion, živinu, která je velmi prospěšná pro vaše játra. Nemluvě o tom, že avokádo pomáhá snižovat chuť na cukr.

Grapefruit

Grapefruit je známý jako skvělý pomocník při jarní očistě. Nejen že je plný vitaminů a prospěšných látek, ale údajně také zahání chuť na sladké, přičemž k tomuto efektu stačí již pouhá vůně grapefruitu (1). Zajímavé že? Pomáhá také při léčbě cukrovky, posiluje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu.

Ananas

Ananas nejen dobře chutná, ale také podporuje trávení a čistí vaše tlusté střevo. Obsahuje vlákninu, trávicí enzym bromelain a celou řadu vitaminů a minerálů. Dopřejte si každý den pár kousků a sami poznáte jeho pozitivní účinky na vaše zažívání a celkovou fyzickou pohodu.

Meloun

Možná si říkáte, kde na jaře asi vezmete meloun? Ačkoli je meloun spojován především s letní sezonou, v pultech s ovocem a zeleninou se nenápadně objevuje již nyní. Zkuste si jej tedy dopřát i na jaře. Meloun je totiž skvělé diuretikum, zbavuje vaše tělo toxinů prostřednictvím moči. Meloun rovněž obsahuje citrulin, který odstraňuje z těla amoniak, a arginin, jenž reguluje průtok krve.

Citronová šťáva

Vypití sklenice vody s citronem hned po ránu pročistí a alkalizuje vaše tělo. Zlepšuje trávení a detoxikuje játra. Navíc vás příjemně osvěží a „nakopne“, a to se ráno hodí, ne?

Bílý a zelený čaj

Bílý a zelený čaj mají velmi vysoký obsah antioxidantů a při každé detoxikaci jsou výživovými poradci vřele doporučovány! Pijte je místo limonád a džusů, a zatočte s kily navíc, které se vás celou zimu držely! Pití zeleného a bílého čaje je rovněž vhodné pro diabetiky, jelikož může pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

Mandle

Tyto oříšky s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin jsou nejen lahodné, ale navíc pomáhají při odstraňování nečistot ze střev a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Jsou plné minerálů a vitaminů, jako je vápník, hořčík (kterého má většina lidí velký nedostatek!) a vitamin E. Přibalte si s sebou hrst mandlí do práce nebo do školy a detoxikujte se v průběhu práce nebo učení!

Kapusta

Kapusta je bohatá na antioxidanty, vitaminy a minerály, které zrychlí váš metabolismus, ochrání vaše tělo před nemocemi a čistí vaši krev a ledviny. Zapečte si ji s bylinkami a semínky, přihoďte pár kapustových listů do svého ranního smoothie, nebo ji chroupejte jen tak. Zkrátka buďte s kapustou kamarádi, vrátí vám to stonásobně!

Borůvky

Borůvky jsou považovány za přírodní aspirin (schválně se zeptejte svých prarodičů!) a mají antivirové vlastnosti. Tyto lahodné bobule navíc snižují záněty, jsou to přírodní antibiotika a pomáhají předcházet infekcím v močových cestách blokováním bakterií. (2)

Zázvor

Zázvor je doslova králem jarní očisty! Tento úžasný kořen se používá v lékařství po tisíce let a nabízí protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační účinky. Může být dokonce použit jako analgetikum. Připravte si zázvorový čaj, přidejte kousek zázvoru do smoothie nebo do polévky. Využití zázvoru v kuchyni se meze nekladou a jeho pikantní chuť vám po zimě vrátí barvu do tváří!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25002406/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31269727, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5115202/ - zbytek článku






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat