Pro koho opravdu není přerušovaný půst

13.03.2023 | Výživa

Přerušovaný půst se stal moderním trendem, který preferuje nejedna známá osobnost. Možná, že o něm přemýšlíte i vy. Víte, co byste měli udělat jako první, pokud již čekáte na konkrétní datum?

Přerušovaný půst představuje stravovací vzorec, který zahrnuje hodiny nebo dny žádné či minimální konzumace jídla. Lze se postit obden nebo jen v určitou část roku. Populární je i přerušovaný půst 5 : 2 (půst dva dny v týdnu). Stovky studií ukázaly, že přerušovaný půst může vést ke zlepšení zdravotních stavů, jako je cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, rakovina a neurologické poruchy (1). Někteří považují přerušovaný půst za protijed na přibírání na váze a další zdravotní rizika středního věku. Tedy nejen to.

Zdravější i štíhlejší?

V průběhu let lidé připisovali přerušovanému půstu další přednosti, ke kterým patří snížení cholesterolu a krevního tlaku až po zkrocení Alzheimerovy choroby a obezity, což je hlavním tématem číslo jedna. Když v přehledu zveřejněném v JAMA Network Open výzkumníci vyhodnotili 11 publikovaných metaanalýz (2), zjistili, že lidé preferující přerušovaný půst skutečně hubnou, přičemž systém 5 : 2 je nejúčinnější. Má to však malý háček.

Pro koho záměrné postění se není?

Navzdory tomu, že je přerušovaný půst obecně bezpečný, není vhodný pro každého. Lidé s anamnézou poruchy příjmu potravy, indexem tělesné hmotnosti (BMI) nižším než 18,5 nebo lidé, kteří potřebují užívat léky s jídlem v předepsanou dobu, by se o svém plánu vyvarovat se jídla, byť dočasně, rozhodně měli poradit se svým lékařem. Stejně jako osoby s Crohnovou chorobou, diabetici, těhotné, kojící ženy plus děti a dospívající do 18 let (3).

V souladu se životním stylem

Pokud se pro přerušovaný půst přece jen rozhodnete, aby mohl fungovat dlouhodobě, musí být v souladu s vaším životním stylem. Hodně dělá i načasování. Držet se dál od jídla, když jedete na služební cestu s plnou penzí, je jako past. Mnoho lidí také tápe ohledně přijímaných tekutin. V době, kdy nejíte, je povolena voda a nápoje s nulovým obsahem kalorií, jako je černá káva a čaj. Pamatujte také na to, že přerušovaný půst může mít nepříjemné vedlejší účinky, jako je hlad, narušená koncentrace, nespavost, nevolnost, zácpa či bolesti hlavy (3).

Zdroje: (1) www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMx190038, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2787246, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7021351/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat