Zdravé obědy pro urychlení hubnutí

27.03.2023 | Výživa

Jeden z triků, jež používají lidé, kteří jedí zdravě je domácí příprava jídel. Hlavně obědů, které zasytí a dokážou tělo nabít energií na celý den. Pokud se vám okamžitě vybaví představa mdlých kuřecích prsou, rýže a zelených fazolek, které jsou dokonale naporcované do nádob na celý týden, zkuste se této myšlenky navždy zbavit. Jak to ale udělat, aby byly obědy chutné a zároveň nutričně hodnotné?

Přidejte zeleninu

Zelenina nabízí našemu tělu mnoho důležitých živin a je velmi všestranná. Svou oblíbenou zeleninu můžete jíst syrovou nebo ji doma vařit, dusit, či péct a v práci si ji jednoduše ohřát. S trochou koření můžete také jednu zeleninu ochutit na mnoho různých způsobů. 

Důležité je, aby vás barevnost zeleniny a její příjemná chuť motivovaly sníst připravenou porci oběda. Pokud pracujete v kanceláři a máte na pracovišti připravené i různé pochoutky a sladkosti, je zvláště těžké se jim vyhýbat. S tím dokáže pomoci hezky vypadající oběd ozdobený křupavou zeleninou.

Jezte dostatek bílkovin

Vitamin B, vitamin E, železo, zinek a hořčík jsou důležitými složkami zdravé stravy. Tyto vitaminy a minerály se nacházejí v mase, drůbeži, vejcích, fazolích, semenech, ořeších a mořských plodech, které obsahují také zdravé tuky. Všechny tyto látky pomáhají našemu tělu správně fungovat a bránit se nemocem. Do salátů, sendvičů, těstovin a dalších pokrmů přidávejte libovolnou kombinaci libových bílkovin, abyste tělu zajistili přísun těchto živin (1).

Pokud budete jíst dostatek bílkovin, nebudete mít tolik hlad a pomůže vám to v udržení kalorického deficitu. Tudíž se vám bude i snáze hubnout. Navíc vám jídlo bude i více chutnat a budete ho rádi jíst (1). 

Nezapomínejte na kvalitní pečivo

Ať už si s sebou balíte sendvič, nebo máte rádi k salátu i trochu pečiva, volte raději celozrnné varianty těchto potravin. Dokážou vás totiž lépe zasytit a dodají potřebnou vlákninu. Pečivo dokonce ani při dietě není zakázané, spíše naopak. Pomůže vám nepřehánět to s konzumací jiných potravin, které jsou energeticky až příliš vydatné. Jak vám zní třeba taková křupavá domácí bagetka se zeleninou, šunkou a sýrem? 

Přineste si svačinu

Nebojte se přibalit si k obědu i svačinu. Když budete mít po ruce několik zdravých variant, zasytí vás od dopoledne až do večera. Vyberte si ovoce, nakrájenou zeleninu, ořechy, semínka, jogurt nebo müsli tyčinky. Záleží pouze na vašich preferencích. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7850043/, názor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat