Cukr si v potravinách hraje výborně na schovávanou

17.03.2023 | Výživa

Skrytý cukr v potravinách je ve společnosti často diskutovaným tématem. Skrytý cukr v potravinách může pomoci velmi výrazně překročit doporučený denní příjem cukru. Tento cukr se často nachází v potravinách, ve kterých byste to přímo nečekali. Jak si na tento cukr dávat pozor a jaké potraviny je lepší preferovat?  

Kolik cukru je moc?

Doporučené množství cukru, které je ještě v pořádku přijímat během dne, se může poměrně lišit. Většinou se ale doporučuje, aby cukry přidané do potravin nebo nápojů a cukry přirozeně obsažené v medu, sirupech a neslazených ovocných a zeleninových šťávách, koktejlech a pyré, netvořily více než 5 % přijímané energie, kterou denně konzumujeme z potravin a nápojů. (1)

Cukry se nacházejí v potravinách, jako jsou sladkosti, koláče, sušenky, čokoláda a některé perlivé nápoje a džusy. Právě tyto sladké potraviny bychom měli omezit, pokud nám záleží na zdraví a udržení vhodné tělesné hmotnosti. I takový jogurt, který bývá označován jako zdravá potravina, je často plný cukru. Musí se vždy pečlivě vybírat a měla by vždy být preferována neochucená varianta. (2)

Na jaké potraviny si dávat pozor

Cukr se běžně přidává do zpracovaných výrobků. To znamená, že se běžně nachází v pečivu, těstovinách, sladkých pochutinách, cereáliích, ovocných šťávách, koření i nápojích. Je velmi časté, že se spousta cukru schovává i v kečupu a jiných omáčkách či zálivkách. Opravdu nemusí znamenat, že když se vyhýbáte sladkostem, nebudete přijímat nadbytek cukru. (2)

Výrobci navíc mohou cukry záludně před zákazníky skrývat. Dávejte si pozor na produkty označované jako přírodní nebo zdravé alternativy. Někdy se mezi rozsáhlým seznamem složek objeví i větší množství cukru, než je tomu u běžných potravin. (2)

Proteinové pochutiny a tyčinky

Stejně jako müsli tyčinky, i proteinové tyčinky a snacky někdy stačí k tomu, aby byl překročen povolený denní limit cukru. Často obsahují více cukru, nemluvě o tom, že běžně obsahují také více tuku než jakákoli jiná sladká svačinka dostupná na trhu. Neznamená to, že jsou proteinové tyčinky špatné, ale mělo by se s nimi zacházet s opatrností. Pokud totiž nebudete dávat pozor na množství, může se lehko stát, že překročíte stanovený denní limit příjmu energie. Což lidé, kteří nechtějí přibrat, rozhodně neocení. (3)

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8884083/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766130/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17077058/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat