Vařením doma máte své zdraví pod kontrolou

17.03.2023 | Výživa

Konzumace jídel z restaurací může sice být příjemné a pohodlné, ale dříve nebo později se z něho může stát zátěž pro zdraví i vaši peněženku. Jaké existují benefity vaření doma pro tělo a hubnutí? Jak najít ten správný balanc mezi domácí a kupovanou stravou?

Zdravější jídlo

Jídla v restauracích často obsahují velké množství másla a soli. Balené potraviny jsou navíc obvykle plné sodíku a přídatných látek. Naopak jídla připravená doma obvykle bývají výživnější a obsahují méně kalorií. Je to proto, že když si vaříte sami, máte kontrolu nad tím, jaké suroviny a v jakém množství používáte.

Je také méně pravděpodobné, že si budete servírovat porce obrovských velikostí, jako tomu bývá v restauracích. Navíc při jídle v restauraci je větší pravděpodobnost, že si dopřejete i nějaký ten zákusek nebo koktejl. K domácímu jídlu přistupujeme mentálně jinak, spíše jako k uspokojení základní potřeby a doplnění živin, než jako k odměně v podobě posezení v restauraci.

Lepší přehled o kaloriích a makroživinách

Mnoho lidí během jídla spěchá nebo se věnuje více činnostem, což znamená, že pravděpodobně nepřemýšlí o tom, co konzumují. Když si však sednete k talíři s jídlem, které jste si připravili, je pravděpodobné, že budete jíst pozorněji a budete si všímat každé chuti a složky, kterou jste do pokrmu zařadili. Při vaření jste totiž součástí procesu přípravy jídla od začátku až do konce. Sami si vyberete suroviny a sami máte kontrolu nad tím, co do jídla přidáváte. Při vaření doma se dá skvěle pohlídat, kolik oleje si do pokrmu dáváte, jestli používáte kvalitní suroviny nebo kolik přesně jste dané složky do jídla dali. Jedině vy tak máte plnou kontrolu nad svým stravováním. (1)

Trávení času s rodinou

Trávení času s rodinou a přáteli je důležité pro pohodu každého z nás. Může odvrátit osamělost, která je spojována s depresemi, srdečními chorobami a dalšími onemocněními. S trochou snahy vám vaření může pomoci být více společenskými. Požádejte své děti, aby se k vám v kuchyni připojily a trochu vám pomohly nebo vařte společně s přáteli. 

Jistě zjistíte, že se při vaření dá trávit kvalitní čas s vašimi blízkými a budete si připadat, že jste ho využili moudře. Pokud se vám nechce připravovat jídlo pro velkou skupinu, požádejte přátele, aby přinesli na návštěvu jednoduchá a zdravá jídla.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8775624/, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné telecí plátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Karbanátky s baby špenátem

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat