Fitness čokoládový dort s vysokým obsahem bílkovin

07.03.2023 | Výživa

Tento jednoduchý čokoládový dort s vysokým obsahem bílkovin má doslova perfektní nutriční hodnoty.

Neobsahuje žádný cukr, téměř žádný tuk, zato je slušně „nadupaný“ bílkovinami, což z něj činí skvělou volbu pro ty, kdo hledají tipy na svačiny s vysokým obsahem bílkovin, a bez výčitek.

Jako svačinka se vám v podobě ukrojeného kousku skvěle vejde do krabičky, kterou si hodíte do batohu, a jako pohoštění pro vaši návštěvu (ke kávičce nebo čaji) jej můžete trochu „vytunit“ polevou podle návodu v závěru receptu.

Aby byl celý výtvor co nejvíce našlapaný bílkovinami a zároveň s co nejmenším podílem tuku, naleznete v receptu různé "náhradní suroviny" za vejce, máslo apod. Pokud vám uvedené suroviny nevyhovují, můžete samozřejmě použít klasické, avšak počítejte s naprosto odlišnými nutričními hodnotami.

Fitness čokoládový dort s vysokým obsahem bílkovin

Ingredience (8 porcí)

3 vejce (z toho 2 bílky + 1 celé vejce)

4 lžíce jablečného pyré bez cukru

100 mililitrů mandlového mléka nebo kravského mléka

100 gramů špaldové mouky

50 gramů slazeného čokoládového proteinového prášku

30 gramů kakaa na pečení

½ sáčku prášku do pečiva

 

Pokud chcete dortík „vytunit“ polevou

Ingredience na polevu

200 gramů nízkotučného nadýchaného sýra (almette light, gervais light apod.)

20 gramů čokoládového proteinového prášku

1 lžíce holandského kakaa

Postup

1 Předehřejte troubu na 175 °C.

2 Ze dvou bílků ušlehejte tuhý sníh. Jedno celé vejce rozšlehejte s jablečným pyré a mandlovým mlékem.

3 V druhé míse smíchejte mouku, proteinový prášek, kakao a prášek do pečiva. Do sypké směsi vmíchejte tekutou, a to tak, aby vzniklo homogenní těsto. Na závěr opatrně vmíchejte sníh z bílků.

4 Hotové těsto nalijte do malé hranaté formy (cca 18 x 18 cm) a uhlaďte. Koláč pečte asi 17 minut – ne příliš dlouho, jinak bude suchý. Nechejte vychladnout.

5 Pokud chcete, aby dort co "nejlépe vypadal", můžete velkým ostrým nožem odříznout klenutou stranu a srovnat tak vršek dortu před potřením.

6 Pro výše zmíněný „tuning“ můžete dortík potřít polevou. Tvarohový sýr vyšlehejte s proteinovým práškem a kakaem a potřete jím dortík. Ozdobte sušeným nebo lyofilizovaným ovocem (maliny, jahody, borůvky).

Poznámky

Kompletní dort má asi 105 g bílkovin, 100 g sacharidů, 19 g tuku a přibližně 1 000 kalorií (v závislosti na výrobci a konkrétním výběru ingrediencí, včetně polevy ze smetanového sýra). Recept je na cca 8 malých kousků.

Tipy

Pokud chcete, můžete do těsta přidat vypeckované třešně nebo borůvky. Místo jablečného pyré můžete použít i rozmačkaný banán. Proteinový prášek by měl být vícesložkový protein, slazený a vhodný na pečení. Jinak těsto podle potřeby doslaďte xylitolem nebo erythritolem.

Zdroj: www.nutritionistmom.com/blogs/blog/double-layer-chocolate-protein-cake - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat