Zdravé přílohy k jídlům

18.03.2023 | Výživa

Přílohy jsou nejen v České republice velmi oblíbené. Mnoho lidí, by si kompletní jídlo bez nich ani nedokázalo představit.

Ať už jsou to brambory, rýže nebo těstoviny, každá příloha má své plusy a minusy a hodí se do různých jídelníčků. Kterou přílohu ale vybrat do zdravého jídelníčku a existuje nějaká, které bychom se měli vyhýbat?

Brambory

Zajímavé je, že brambory jsou nejen bohaté na komplexní sacharidy, ale mají také vyšší obsah živin. Obsahují širokou škálu minerálů, vitaminů a makroživin. Kromě toho brambory obsahují velké množství vlákniny a jsou sytější než jiné zdroje sacharidů. Brambory jsou z hlediska makronutrientů zdravější variantou, protože obsahují méně kalorií a tuku a více vlákniny, přičemž obsahují přibližně stejné množství bílkovin jako bílá rýže. (1)

Ve skutečnosti jsou brambory plné živin, které z nich dělají ideální potravinu pro hubnutí. Hlavním důvodem je, že brambory obsahují hodně vlákniny a rezistentního škrobu a dokáží člověka zasytit na delší dobu. Mohou tedy dokonce zabránit přejídání. Tuto klasickou přílohu tedy není radno podceňovat. Je totiž poměrně univerzální a hodí se jak do nabíracího, tak redukčního jídelníčku. (1)

Těstoviny

Těstoviny mají vysoký obsah kalorií, naopak brambory mají kalorií méně. Co se týče poměru makroživin, těstoviny mají vysoký obsah sacharidů a podobný obsah bílkovin a tuků jako brambory. Těstoviny jsou snadno stravitelné sacharidy, takže jsou skvělou volbou pro každodenní život i trénink. Těstoviny jsou skvělé, protože dodávají potřebné sacharidy a také vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro energetický metabolismus. Často jsou také obohaceny o železo, které pomáhá přenášet kyslík do svalů. (2)

Není vůbec pravda, že by byly těstoviny v redukčním jídelníčku zakázané. Pokud se držíte v rozumných mezích, nepřiberete po nich. Pokud chcete, aby pocit sytosti vydržel ještě déle, kupte si celozrnnou variantu těstovin, která obsahuje ještě více vlákniny. Zakázaná ale není ani běžná verze bílých těstovin. (2)

Rýže

Cílem sportovců je dodávat tělu dostatečné množství makroživin, které pomáhají zvládat extrémní trénink a doplňují silně vyčerpané zásoby glykogenu. Potraviny bohaté na sacharidy, jako je rýže, které mají vysoký glykemický index, poskytují snadno dostupný zdroj sacharidů. Bílá rýže hraje v tomto procesu významnou roli a je považována za vynikající jídlo pro sportovce. (3)

Jedním z nejoblíbenějších jídel sportovců je talíř bílé rýže v kombinaci s grilovanými kuřecími prsy a brokolicí. Jedná se totiž o jídlo obsahující nízké procento tuku, spoustu sacharidů a vysoký obsah bílkovin. Konzumace rýže pomáhá regeneraci po tréninku a rychlému doplnění energie. Nedá se říci, že by byla jedna z příloh pro cvičení nevhodná, ale například při redukční dietě je dobré si množství příloh kontrolovat. (3)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7417869/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7426435/, (3) www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv/65/Supplement/65_S2/_article






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat