Utněte tipec nekonečným chutím na sladké

18.03.2023 | Výživa

Pokud jste zjistili, že vás mlsání sladkých jídel nutí k dalšímu mlsání v průběhu dne, nejste sami. Konzumace velkého množství jednoduchých sacharidů, může rychle utišit hlad a dodat tělu krátkodobou dávku energie.

Téměř stejně rychle vás však opět přepadne hlad a chuť na další. Tato situace není vůbec ideální nejen v redukční dietě. Jak se ale těchto chutí zbavit a přestat pravidelně jíst tolik cukru?

Proč nejde cukru odolat?

Chuť cukru uvolňuje endorfiny, které nás uklidňují, uvolňují a poskytují nám příjemný pocit rychlého zasycení. Sladkosti také dobře chutnají a to pro člověka obvykle znamená, že se oblíbenou sladkostí odmění brzy znovu. Problém nastává, když to s cukrem začneme a začneme ho konzumovat pravidelně. Tato situace může nastat poměrně snadno, protože se cukr přidává do mnoha zpracovaných potravin, včetně chleba, jogurtů, džusů a omáček. (1)

Omezení konzumace cukru

Není na škodu si dát trochu něčeho sladkého, třeba sušenku ke kávě, ale s ničím by se to nemělo přehánět. Občas si vychutnat trochu toho, co máte rádi, vám může pomoci vyhnout se pocitu chuti na sladké. Klíč ke snížení konzumace cukru je prostý. Konzumujte ho méně. Dejte si třeba malou porci, nebo se rozdělte o pamlsek s kamarádkou v práci. (2)

Na některé lidi zabírá vynechání všech jednoduchých cukrů. Není to snadné, zvláště v prvních dnech, někdy dokonce týdnech, ale postupně se všechno zlepšuje. Někteří lidé pak nemají chutě na cukr vůbec a jiní zjistí, že mají stále chuť na cukr, ale časem jsou schopni vycvičit své chuťové pohárky, aby se spokojili s menším množstvím. Někdy pomůže před chutěmi na cukr žvýkat žvýkačku. (2)

Když náhle přijde chuť na cukr, sáhněte po ovoci. Je totiž sladké, ale získáte s jeho konzumací i vlákninu a další živiny. Proti náhlým chutím na sladké fungují i ořechy, semínka a sušené ovoce. Pomoci může i pohyb, někdy totiž člověk jí pouze z nudy a potřebuje se nějak zabavit. Třeba běžte na procházku a chutě na sladké vás hned přejdou. Zapojení do nějaké činnosti pomůže, abyste nemysleli na jídlo, na které máte chuť. (1)

Tipy jak přestat s cukrem

Lepší bude, když vynecháte umělá sladidla, protože nemusí nutně snižovat chuť na cukr. Odměňte se za úspěšné zvládnutí chuti na cukr. Vaše odměna může být velká nebo malá. Pomozte o pomoc někoho ve svém okolí a získejte podporu. Mnoho lidí sahá po sladkém jídle, když jsou ve stresu, depresi nebo rozčílení. Sladké jídlo však emocionální problémy nevyřeší, spíše dokáže přidat ty zdravotní. Zvažte, zda se na vaší touze po cukru podílejí emoce a zda nepotřebujete pomoc při hledání jiných řešení těchto emocionálních problémů. (2)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8884083/, (2) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat