S džusy a smoothies se vyplatí to nepřehánět

09.03.2023 | Výživa

Ovocné nápoje v podobě džusů a smoothies působí lákavě svojí vůní, barvou a hlavně chutí. Někteří lidé o nich tvrdí, že jsou zdravé a měly by se pravidelně pít. Jak to ale opravdu s džusy a smoothies je a hodí se například do fitness jídelníčku?

Nejdříve je potřeba rozlišit rozdíly mezi džusem a smoothie. Džus se vyrábí vymačkáním ovoce či zeleniny a získání šťávy, která se následně pije. Naopak smoothie se obvykle skládá z rozmixované zeleniny, ovoce, mléka, ořechů, nebo čehokoliv jiného, co vám chutná.

Džusy

Výběr džusu by se měl odvíjet od jeho složení. V sekci džusů se dají najít 100% džusy, nektary, či ovocné nápoje. Jednotlivé druhy se od sebe liší podle podílu ovocné složky a mohou obsahovat i přidaný cukr, umělá sladidla, barviva a další konzervanty. Pro fitness výživu je nejlepší vybírat 100% džusy, ale nemělo by se to s jejich konzumací přehánět (1).

Obsahují totiž poměrně vysoké množství cukru, dokonce podobně jako oblíbené perlivé slazené nápoje. Navíc vymačkáním je ovoce zbaveno vlákniny, a tudíž i méně zasytí. Přílišná konzumace džusů pak představuje ve fitness výživě přebytečné kalorie, po kterých má tělo stejně zase rychle hlad. Množství ovoce obsažené v džusu a množství čerstvého ovoce v celku je poměrově mnohem větší a lépe zasytí (1).

Smoothies

Smoothies obvykle vznikají rozmixováním jednotlivých složek v mixéru, s přidáním vody nebo mléka. Problém se smoothies je ten, že se do mixéru vejde opravdu velké množství surovin, které po rozmixování nevypadají jako tolik jídla. Ve výsledku to pak vypadá tak, že vznikne nápoj s nečekaně vysokou kalorickou hodnotou, která může pro osoby snažící se zhubnout, představovat opravdu velký problém (2).

Jednou z velkých výhod smoothies je to, že se dají vypít i na cestách, nebo když zrovna nemáte moc času. Pokud se připraví z kvalitních a vyvážených potravin, může dokonce nahradit i některé jídlo. Nicméně tento nápoj nedokáže zasytit stejně jako běžná strava, i když obsahuje stejné množství živin. Na vině je mimo jiné absence žvýkání (2).

Je dobré je zařazovat do fitness stravy?

Nicméně i džusy a smoothies nejsou ve fitness jídelníčku přímo zakázané. Je ale potřeba vybírat ty správné a zkoumat jejich složení. Mezi skvělé potraviny, patřící do smoothies jsou například protein, řecký jogurt, kefír, ořechy, avokádo, ovesné vločky, arašídové máslo, borůvky, maliny, špenát, banán nebo mléko. Fantazii se meze nekladou a vše záleží na vašich preferencích (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9144949/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4506063/, (3) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat