Bílé jogurty vhodné pro fitness výživu

10.03.2023 | Výživa

V obchodech v oddělení mléčných výrobků je přeplněno bílými jogurty. Není ale nic snadného vybrat si ten správný do fitness jídelníčku, aby neobsahoval zbytečné cukry, nebo měl nedostatek bílkovin. Jak se tedy vyznat v obrovské nabídce supermarketů a který jogurt si s sebou z obchodu odnést?

Jogurty jsou populární mléčné výrobky, které mají v kuchyni různý využití. Je možné je jíst samostatně, v kombinaci s ovocem a granolou, dají se přidávat do zálivek či lze do něj nakládat například maso. Obvykle lze v obchodech narazit na obyčejné bílé jogurty, skyry, řecké jogurty, nebo selské jogurty. Jogurty se dají sehnat i v různých chuťových variantách, ale obsahují pak obvykle i zvýšené množství cukru.

Obyčejný bílý jogurt

Jogurty se obvykle vyrábí pomocí kysání mléka a použití jogurtových kultur. Tento proces výroby vytváří typickou texturu běžného jogurtu. Obvykle má běžný jogurt spíše méně hustou konzistenci. Při výběru běžného jogurtu je potřeba vždy pečlivě číst údaje na obalu. Ve fitness výživě bude hodně záležet na množství bílkovin ve 100g výrobku, protože některé jogurty obsahují jejich velmi malé množství. Bílkoviny pomáhají se zasycením a nemáte po nich tak rychle hlad (1).

Pozornost by se měla věnovat i obsahu tuku ve výrobku. Tuk je pro procesy probíhající v těle sice velmi prospěšný, ale pokud by jogurt měl obsahovat například 10 % tuku, je jeho konzumace kvůli často malému množství bílkovin spíše méně vhodná (2).

Řecký jogurt

V poslední době velmi oblíbeným druhem jogurtu je řecký jogurt, který se především liší způsobem výroby. Jeho hlavním znakem je to, že obsahuje poměrně vysoké množství bílkovin na 100 g výrobku, což představuje výhodu pro většinu fitness cvičenců. Při výběru řeckého jogurtu je ale stále potřeba zjišťovat údaje napsané na obalu výrobku. Existují různě tučné druhy řeckých jogurtů, ale nutně nezáleží na tom, kolik přesně tuku obsahuje (3).

Skyr

Hned v závěsu za řeckým jogurtem je skyr, který je v poslední době stále více oblíbený. Skyr pochází z Islandu a je typický svojí hustou konzistencí, podobnou řeckému jogurtu. Některé výrobky označené jako skyr dokonce obsahují ještě větší množství bílkovin na 100 g výrobku, než řecké jogurty. Nelze ale říci, že by byl jeden lepší než ten druhý. Hodně bude záležet na chuťových preferencích (3).

Ochucené varianty

Všechny zmíněné druhy jogurtů mají společné to, že existují i jejich ochucené varianty. Ty se však často vyznačují tím, že obsahují vysoké množství cukru, který pro zdravý už tak prospěšný není. Vždy je lepší preferovat neochucené varianty jogurtů a dochutit si je například ovocem, granolou a čekankovým sirupem (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8812230/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8269586/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6410895/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat